Lody herbaciane

Z pewnością zauważyliście, że ostatnimi czasy coraz większą popularność zyskują lodziarnie i kawiarenki oferujące własnoręcznie robione lody. Makowe, jajeczne, szarlotkowe i marchewkowe – to chyba jedna z najbardziej oryginalnych smaków, jakie rzuciły mi się w oczy. Spotkałam się również z lodami herbacianymi, ale za specjalnie mi nie smakowały, ponieważ zawierały mnóstwo fusów, które przyklejały się do zębów. Zainspirowana tym smakiem, postanowiłam odtworzyć go w domowych warunkach, co z sukcesem mi się udało. Herbaciane lody to nie tylko pyszny deser, ale także znakomita baza do przygotowywania shake’ów, ciast i innych smakołyków.

Zawsze używaj świeżego mleka, UTH nie ma tego charakterystycznego smaku
Zawsze używaj świeżego mleka, UTH nie ma tego charakterystycznego smaku

Przygotuj:

  • 250ml świeżego mleka 2% (z butelki, a nie UTH)
  • 500ml dobrej śmietanki kremówki
  • 5 żółtek
  • 10dag cukru pudru plus 2 łyżki cukru waniliowego
  • 7 torebek dobrej herbaty (osobiście użyłam Ahmad English Tea ze względu na jej delikatny, bursztynowy kolor i lekki posmak bergamotki)

Najpierw włóż suchy pojemnik po lodach zawinięty w woreczek foliowy do zamrażarki. W przeciwnym wypadku po przełożeniu lodów zrobi się na nich brzydki szron.

Do garnka wlej mleko, śmietankę i cukier, wszystko dobrze wymieszaj i na wolnym ogniu doprowadź do wrzenia. Następnie do gorącego wywaru wrzuć herbaciane torebki i zostaw na około dwie godziny, by uwolniły swój aromat. Oczywiście można takie lody robić na wiele sposobów: zamiast zwykłej herbaty można dać Earl Grey’a, owocowy napar lub esencję zielonego czaju. Wszystko zależy od indywidualnych gustów. Po tym czasie wyjmij herbatę (dobrze wyciskając esencję) i stopniowo dodawaj do garnka uprzednio ubite żółtka z cukier waniliowym. Wszystko podgrzewaj na wolnym ogniu aż zgęstnieje, ale uwaga – nie można doprowadzić do wrzenia, ponieważ całość się zwyczajnie zwarzy. Poczekaj aż masa ostygnie i zrobi się jeszcze bardziej gęsta. Następnie przełóż ją do pojemnika na lody i włóż do zamrażarki.

P.S. Jeśli zależy Wam na uzyskaniu wizualnie identycznych lodów jak w lodziarniach, to pod koniec podgrzewania masy można dodać fusy z 1 lub 2 torebek herbaty.

Takie herbaciane lody sprawdzają się zarówno jako samodzielny deser, jak i baza do przyrządzania innych lodowych pyszności, na przykład w połączeniu z kruszonymi ciasteczkami, kawałkami białej czekolady, waniliowymi rurkami i świeżymi owocami.

Domowy deser na bazie lodów herbacianych
Domowy deser na bazie lodów herbacianych

 

One thought on “Lody herbaciane

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.