Jak przechowywać kawę? Porady

Jak przechowywać kawę, aby nie straciła swego smaku i aromatu? Lepiej kupować ją w ziarnach i mielić bezpośrednio przed spożyciem, kupić zmieloną i trzymać ją w oryginalnym opakowaniu, a może przesypać do szczelnej puszki? Puszka powinna być wykonana ze szkła, ceramiki czy metalu? Jeśli jeszcze nie dowiedzieliście się, jak prawidłowo przechowywać kawę w domu, to po przeczytaniu niniejszego wpisu wszystko stanie się jasne!

W ziarnach czy zmielona?

Szklane opakowanie dopuszcza światło słoneczne, które szkodzi ziarnom
Szklane opakowanie dopuszcza światło słoneczne, które szkodzi ziarnom

Nie ulega wątpliwości, że znacznie lepiej jest kupić kawę w ziarnach i zmielić ją chwile przed zaparzeniem. Dlaczego? Z prostej przyczyny – w trakcie mielenia uwalniają się charakterystyczne aromaty, których ponad połowa ulatnia się w godzinę po zmiażdżeniu ziaren. Tlen jest zabójcą kawowego aromatu, dlatego im szybciej zużyje się kawę, tym lepiej dla naszych kubków smakowych. Zawodowi bariści i kawosze zalecają, by zużyć opakowanie kawy w przeciągu maksymalnie dwóch tygodni od jej kupna, bez względu, czy mamy do czynienia z kawą mieloną, czy też w ziarnach.

Oczywiście nie każdy ma czas i ochotę na codziennie mielenie kawy, dlatego właśnie wiele osób decyduje się na kupno gotowego, zapakowanego próżniowo produktu. Wówczas należy także zaopatrzyć się w dobry młynek do kawy, który dokładnie zmieli ziarna, nie pozostawiając żadnych drobinek.

Pamiętajmy, aby przechowywać dobrze kawę należy:

Unikać promieni słonecznych lub zbyt dużej wilgoci;

Nie dopuszczać do niej świeżego powietrza;

Trzymać ją w chłodnym i suchym miejscu;

Nigdy nie wolno:

Trzymać kawy w lodówce, ponieważ pochłonie aromaty innych potraw i produktów spożywczych;

Zostawiać ziarna luzem na półkach jako dekoracja, by po kilkunastu dniach je zużyć. Taka kawa nie ma żadnego smaku!;

Zamrażać;

W czym przechowywać kawę?

Metalowa puszka niszczy naturalny aromat kawy
Metalowa puszka niszczy naturalny aromat kawy

Wbrew pozorom to wcale nie jest łatwe pytanie. Sklepowe półki oferują różnego rodzaju pojemniki: szklane, ceramiczne, metalowe, a nawet gliniane! Który z nich wybrać? Prawda jest taka, że naczynie musi spełniać trzy warunki: mieć szczelne zamknięcie (zamykane wyłącznie na przykryweczkę, bez gumki, nie zdadzą egzaminu), nie wpływać bezpośrednio na smak kawy (stąd tez odpadają metalowe puszki) i nie może przepuszczać światła (niestety, tu się nie sprawdzą przezroczyste, szklane pojemniki). Co w takim razie wybrać? Moim zdaniem warto sięgnąć po ceramiczne, szczelne naczynie.

I jeszcze jedna uwaga: zmielonej, gotowej kawy nie powinno się przesypywać z fabrycznie zapakowanego opakowania, ponieważ nie tylko traci swój aromat, ale także pochłania zapach naczynia, w jakim się znajduje. Tutaj warto przechowywać kawę metodą cebulki: w oryginalnej folii, z klamerką/spinaczem, w puszce, która jest schowana w szafce. Po czym rozpoznać, ze dobrze się trzyma kawę? Jeśli z pojemnika nie można wyczuć kawowego aromatu, to mamy pewność, że kawa zachowa swoje właściwości smakowe przez długi czas. Przechowywanie kawy wcale nie musi być trudne!

Pojemnik musi być przede wszystkim szczelny!
Pojemnik musi być przede wszystkim szczelny!

Źródło grafik: Homebook.pl

One thought on “Jak przechowywać kawę? Porady

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.