Herbaciane ciasto

To pyszny, domowy placek o smaku herbaty! Jest szybki i prosty w przygotowaniu, wymaga niewielu składników, można go zabrać ze sobą do pracy lub szkoły, a dzięki zawartości bakalii dodaje energii na cały dzień!

Składniki na podłużną blaszkę

  • Herbaciana muffinka
    Herbaciana muffinka

    200ml mocnego naparu z czarnej herbaty (zwykłej, aromatyzowanej lub z dodatkiem owoców)

  • 35 dag mąki tortowej
  • 4 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki dżemu morelowego/brzoskwiniowego/z pigwy
  • 1 łyżka sody (lub ½ opakowania proszku do pieczenia)
  • ½ łyżeczki cynamonu, imbiru i kardamonu
  • bakalie

Przygotowanie:

Za pomocą miksera utrzeć jajka z cukrem na puszystą, lekko biała masę (w trakcie można dodać kilka łyżek wrzątku, pozwoli to na zwiększenie objętości masy jajecznej). Następnie stopniowo dodać olej, dżem i esencję z herbaty.

W osobnej misce przesiać mąkę i wymieszać z sodą (proszkiem do pieczenia), przyprawami i bakaliami. Całość wsypać do masy, mieszając na najniższych obrotach.

Formę do pieczenia wysmaruj masłem lub wyłóż papierem śniadaniowym i wlej do niej ciasto. Wstaw do uprzednio nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 170 stopni przez około 50 minut (co jakiś czas sprawdzaj, czy patyczek wetknięty do środka jest suchy).

Dodatki i ciekawostki:

Spośród wszystkich bakalii proponuję wybrać albo te twardsze (suszone orzechy, migdały, kostki papai, figi i daktyle) lub bardziej miękkie (suszone rodzynki, morele, żurawinę, śliwki i kandyzowane skórki pomarańczy i cytryny).

Entuzjaści czekolady mogą do herbacianego ciasta dodać czekoladowy mus: pokruszoną czekoladę zalewa się gorącą herbatą i miesza do całkowitego rozpuszczenia. W osobnej szklance należy rozpuścić niewielką ilość żelatyny w zimnej herbacie i następnie dodać do rozpuszczonej czekolady. Wystudzić i ubić z bitą śmietaną, podając taki czekoladowy mus na wierzch placka lub też tężejącą masę, bez śmietany, wylać bezpośrednio na przygotowane ciasto.

Ciasto można przygotować w pojedynczej blaszce lub w formach do muffinek. Zachowuje świeżość przez kilka dni, dlatego warto podzielić je na mniejsze porcje i brać ze sobą do pracy lub szkoły jako dodatek do lunchu.

Herbaciane ciasto
Herbaciane ciasto oprószone cukrem pudrem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.