(Nie)zdrowa kawa

Ponoć kawa jest niezdrowa. Bo negatywnie wpływa na pracę sera, bo powoduje wrzody żołądka, bo bardzo obciążą pracę wątroby, bo zaburza wewnętrzny rytm snu, bo… i wymieniać tak można w nieskończoność. Jak spróbuję dowieść, spożywana w rozsądnych ilościach kawa bardzo pozytywnie wpływa na cały organizm.

O jakiej kawie mowa?

Już w XIX wieku astmę leczono kubkiem mocnej kawy!
Już w XIX wieku astmę leczono kubkiem mocnej kawy!

Na początku należy zaznaczyć, że mowa wyłącznie o naturalnej, zaparzanej w ekspresie i spożywanej w liczbie 2 filiżanek dziennie kawie. Biorąc pod uwagę ten rodzaj napoju można mieć pewność, że nie szkodzi on naszemu ciału, w przeciwieństwie do wszelkich kawopodobnych mieszanek typu 3 w 1, ice coffee, waniliowy napój kawowy i tym podobnych, chemicznych i wysoce niezdrowych półproduktów.

(Nie) zdrowa kawa? Bardzo zdrowa!

Wśród wielu zalet picia małej czarnej najczęściej wymienia się:

  • Pobudzenie ośrodka układu nerwowego dzięki kofeinie, która wpływa na receptory dopaminy;
  • Stymulację ośrodka logicznego myślenia i długotrwałej pamięci dzięki działaniu analeptycznemu;
  • Przyśpieszenie czynności serca i krótkotrwale podnosi ciśnienie z racji chwilowego zwiększenia wyrzutowego mięśnia sercowego;
  • Rozszerzenie naczyń krwionośnych, dzięki czemu komórki są lepiej utlenione;
  • Metabolit z kofeiny przyśpiesza naturalny metabolizm tłuszczów dzięki pobudzeniu soków trawiennych w żołądku oraz metabolizm glukozy (dlatego zapobiega powstawaniu cukrzycy typu 2);
  • Teofilina, o właściwościach zwiotczających, łagodzi bóle mięśni gładkich, ułatwia oddychanie i daje przyjemne uczucie odprężenia;
  • Dzięki związkom polifenolowym obniża się zawartość cholesterolu LDL i zostaje zahamowana produkcja blaszek miażdżycowych;
  • Związki zawarte w kawie chelatują jony metali, co pomaga usuwać metale ciężkie z organizmu;
  • Regularne picie kawy zmniejsza powstawanie transpeptydazy γ – glutamylowej odpowiedzialnej za stres oksydacyjny;
  • Antyutleniacze ograniczają wydzielanie histaminy odpowiedzialnej za astmę;
  • To naturalne źródło witaminy PP, potasu, magnezu i niacyny;

To tylko garść informacji na temat pozytywnego wpływu kawy na ludzki organizm. Naukowcy od lat pracują nad właściwościami tych aromatycznych ziaren. Obecnie trwają badania mające ustalić realny wpływ picia kawy i ograniczenie ryzyka zapadnięcia na chorobę Alzheimera, Parkinsona oraz raka prostaty. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej szczegółów na temat kawy, to wejdź tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.