Oryginalne desery lodowe

Desery lodowe najczęściej kojarzą się z kilkoma łyżkami lodów, bitą śmietaną i słodkim sosem na wierzchu. Tymczasem wystarczy odrobina wyobraźni, aby przygotować pyszne i oryginalne przysmaki, które zaskoczą wszystkich gości.

Krok 1: Wybierz ciekawe smaki

Desery lodowe
Lody o smaku cappuccino w filiżance od kawy

Koniec z nakładaniem gotowych lodów do pucharków. Znacznie lepiej jest zaserwować domowe mrożone specjały. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości, to przygotuj lody herbaciane (tutaj o tym pisałam) lub o smaku kawy. Szukasz ciekawych połączeń smakowych? Pomyśl o zestawieniu słodko-gorzkim, na przykład kawowo-cynamonowym lub waniliowo-rumowym. Pozornie kontrastujące ze sobą smaki często doskonale się uzupełniają, niwelując zbyt wielką słodycz deseru (tę zasadę bardzo często stosują uczestnicy programu Masterchef).

Krok 2: Wybierz fantazyjne naczynia

Pucharki do lodów? Zapomnij o tym! Teraz nawet herbatę pije się w słoiczkach po dżemach, by w ten sposób przełamać kulinarne konwenanse i zaskoczyć klienta. Warto pomyśleć o podaniu lodowego deseru w filiżance po kawie lub szklankach do alkoholu. Spróbuj też podać lody w wydrążonej skórce po pomarańczy lub cytrynie, mina gości będzie bezcenna!

Krok 3: Unikaj pospolitych dodatków

Lody kawowe
Zamiast rurek, użyj kawałków owoców z domowych przetworów!

Gotowe wafelki, nadziewane rurki i gotowe, kolorowe posypki może i wyglądają wdzięcznie dla oka, niemniej często dominują nad smakiem samego deseru. Bardzo dobrym m rozwiązaniem jest kupno mniej popularnych bakalii (na przykład orzechów brazylijskich zamiast rodzynek) oraz przyrządzenie własnego sosu malinowego lub czekoladowego. Ostatnio spotkałam się także z pomysłem, gdzie bazę stanowi domowa konfitura malinowa, na której to ułożono kilka gałek lodów o smaku cappuccino.

Krok 4: Postaw na świeże owoce

lodowy deser
Sorbet z herbaty i mango podany z bitą śmietaną

Desery lodowe nie zawsze muszą przypominać te znane z kawiarni lub restauracji. Niskokaloryczne sorbety można przygotować u siebie w domu metodą „mrożę-miksuję”. Należy do tego mieć mocny sprzęt, który poradzi sobie z zamarzniętymi owocami. Z drugiej strony można pokroić świeże owoce i podać je jako bazę do klasycznych lodów.

Tutaj znajdziecie kilka ciekawych pomysłów na przygotowanie domowych deserów lodowych. Pamiętajcie, że ogranicza nas tylko wyobraźnia!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.