Domowe cappuccino

CappuccinoChcesz się dowiedzieć, jak zrobić pyszne, domowe cappuccino? Przede wszystkim zapomnij o kupowaniu gotowych proszków, które tak naprawdę nie mają nic wspólnego z prawdziwą kawą (wystarczy przeczytać skład – to same słodziki, zagęszczacze oraz stabilizatory z barwnikami i aromatami).  Nie potrzebujesz do tego specjalistycznego ekspresu. Wystarczy maszynka do kawy typu mokka, szklanka mleka, spieniarkę oraz zmielony cynamon lub kardamon.

Krok 1 – baza

Do maszynki wsyp porcję świeżo zmielonej kawy, do dolnej części wlej wodę i postaw na kuchence. Gotuj około 2 minut, po czym odstaw na bok do ostygnięcia.

Krok 2 – mleczna pianka

Weź szklankę skondensowanego mleka i podgrzej ją chwilę w mikrofalówce. Następnie użyj spieniarki do mleka do momentu, aż powstanie gęsta, mleczna pianka.

Krok 3 – łączenie warstw

Na dno ogrzanej filiżanki wlej porcję domowego espresso (dodając cukier lub miód w razie potrzeby). Następnie delikatnie, po brzegu, wlej mleko w ten sposób, aby pianka pozostała w osobnym naczyniu. Po złączeniu bazy i mleka powinien powstać o jednolitej, lekko brązowej barwie napój. Bierzemy wysoką łyżeczkę, która posłuży nam to przeniesienia mlecznej pianki. Robimy to delikatnymi, ale zdecydowanymi ruchami.

Krok 4 – posypka

Prawdziwe cappuccino ma na wierzchu dodaną niewielką ilość przypraw. Zależą one od indywidualnych preferencji, ale najlepiej nadaje się do tego kakao, cynamon, kardamon lub starta czekolada.

Cappuccino
Prawidłowo zrobione w domowych warunkach cappuccino

Rady na wagę złota

  • Wbrew różnych opiniom, jakie można znaleźć w sieci, nie używaj kawy rozpuszczalnej. Pod żadnym pozorem nie nadaje się ona to cappuccino.
  • Zrezygnuj też z własnych „mieszanek” kawowych, ponieważ tak naprawdę to napój przypominający smakiem cappuccino, a nie prawdziwy, włoski smakołyk.
  • Kawę podajemy w niewielkich, białych filiżankach, o pojemności 200ml (pamiętajcie, że mleko zajmuje blisko 2/3 objętości!) – chociaż Włosi preferują proporcje 25ml espresso oraz 125ml mleka.
  • Aby utrzymać mleczną piankę przez dłuższy czas, należy ją wlać do ogrzanego naczynia. Niestety, wiele osób przekłada piankę bezpośrednio do zimnej filiżanki, przez co szybko opada.
  • Jeśli chcesz wzbogacić smak kawy, to warto do niej dodać łyżkę ulubionych lodów, na przykład o smaku kawy, czekolady lub tiramisu.
  • Jeśli mimo wielu prób, nadal nie udaje Ci się uzyskać oczekiwanego efektu, to możesz sięgnąć po kapsułki Dolce Gusto, które wsadza się do ekspresu do kawy i po kilku minutach można się delektować aromatycznym napojem.

A na koniec ciekawostka – nazwa „cappuccino” prawdopodobnie wywodzi się od zakonu kapucynów, którzy jako pierwsi wynaleźli ten sposób przygotowywania kawy.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.