Domowe trufle czekoladowe

trufle czekoladoweZachęcona ostatnim odcinkiem Masterchefa, postanowiłam przyrządzić domowe trufle czekoladowe. Trudne zadanie? Wręcz przeciwnie! Wystarczy jedynie dobra czekolada, odrobinę kawy i kilka ulubionych syropów smakowych!

Baza na trufle czekoladowe

  • 0,5l śmietany 36%
  • 0,5kg dobrej, mlecznej czekolady
  • 150g masła
  • odrobina espresso lub rozpuszczalnej kawy

Do rondelka wlewamy śmietankę i dodajemy pokrojone w kostki masło. Delikatnie podgrzewamy, na bardzo małym ogniu i dodajemy pokruszoną lub startą na tartce czekoladę. Wszystko mieszać drewnianą łyżką, na sam koniec dodać niewielką porcję kawy, która wzbogaca smak i wydobywa aromat ziaren kakaowca.  Gotową masę przelewamy do miseczki i wkładamy do lodówki, aby stężała (tutaj już nie podaję czasu, jest to zależne od mocy urządzenia, rodzaju miseczki i miejsca na półce – im niższe, tym wolniej się to odbywa). Jak już całość zacznie tężeć, to wyjmujemy z lodówki i formujemy z tego kuleczki. Uwaga – całość jest dość lepiąca, dlatego można sobie pomóc, biorąc kakao, w którym to otacza się uformowane kuleczki.

Warianty smakowe

Nie tylko cynamon i wanilia! Do czekolady pasuje również ostre chilli w proszku.
Nie tylko cynamon i wanilia! Do czekolady pasuje również ostre chilli w proszku.

Przed włożeniem masy do lodówki lub zamrażalnika, należy dodać ulubione dodatki smakowe, na przykład kandyzowaną skórkę pomarańczy i cytryny, likier amaretto, płatki migdałowe, syrop miętowy, pokrojone na drobno orzechy (można je karmelizować na suchej patelni z cukrem) albo odrobinę rumu. Całość mieszamy i dalej postępujemy jak w przypadku klasycznych trufli czekoladowym.

Drobne rady

  • jeśli nie masz pod ręką śmietanki 36%, to możesz ją zastąpić mlekiem zagęszczonym w puszce lub w kartonie;
  • warto wypróbować wariant z białą czekoladą, ale wówczas należy dać mniej mleka a więcej czekolady, która jest o wiele bardziej płynna podczas gotowania;
  • gorzka czekolada wymaga dodania słodkich dodatków;
  • jeśli masa jest zbyt słodka, to dodaj odrobinę soli;
  • za mało słodka masa? zamiast cukru próbuj dodać łyżeczkę miodu;

Smacznego!

One thought on “Domowe trufle czekoladowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.