Filtry do kawy

Nie każdy musi mieć w domu automatyczny ekspres, aby móc delektować się smaczną kawą. Wystarczą filtry do kawy, dobrej jakości ziarna oraz woda, by móc przygotować pyszny napój. I wcale nie jest potrzebne wymyślny dzbanek przelewowy, bowiem można użyć nawet zwykłej butelki!

Sekret udanego naparu

kawa
Do filtru najlepiej użyć ziaren średnio zmielonych

Jak nieraz już wspominałam, najgorszą rzeczą, jaką można zrobić z kawą, to jej zaparzenie „po turecku”, czyli bezpośrednio się leje wrzątek na zmielone ziarna kawowca. W ten sposób niszczy  się  żołądek, psuje wrażenia smakowe i… długo by wymieniać. Osobiście nie widzę ani jednej pozytywnej rzeczy w przygotowywaniu takiej kawy. Wielu moich znajomych postępuje w ten sposób, dlatego zachęcam ich do zmiany swoich nawyków. Nie trzeba do tego praktycznie żadnych kosztów finansowych, wystarczy jedynie odrobina dobrej woli! W czym tkwi tajemnica udanego naparu? W stosowaniu filtrów do kawy.

Po co mi filtr do kawy?

Papierowe filtry pochłaniają niektóre substancje, jakie wydzielają się w trakcie kontaktu gorącej wody z ziarnami kawy, nie pozwalając, by dostały się one do samego naparu. Czy psują one smak naparu? Niekoniecznie, bowiem tak naprawdę zależy on od jakości kawy i wody, jakiej się używa do przygotowania.  Z pewnością korzystanie z filtrów pozwoli na delektowanie się naparem bez fusów, który przygotowuje się w szybki i prosty sposób.

Jak wybrać dobry filtr?

filtry do kawy
Filtr, fantazyjne naczynie i kawa gotowa!

Ziarna kawy są niezwykle podatne na pochłanianie innych smaków i zapachów, dlatego sięgając po filtr należy mieć na uwadze, by nie był wykonany z papieru bielonego chemicznie.  W sklepach można znaleźć kilka rodzajów filtrów: jednorazowe (bawełniane), plastikowe lub wielokrotnego użytku. O dziwo, dobry filtr wcale nie musi być drogi. Papierowe wersje są nie tylko tanie, ale także znacznie skrócają czas przygotowywania napoju (nie trzeba sprzątać filtru, zużyty wyrzuca się wraz z fusami). Co ciekawe, wcale nie trzeba sięgać po drogie produkty markowe, by mieć pewność, iż papier nie jest chemicznie bielony. Dla przykładu: 300 papierowych filtrów marki Aro można kupić już za jedyne 13 złotych. Oto dowód: https://www.makro.pl/shop/pl/office/product/203139001001

Jak używać filtru do kawy?

Filtry do kawy
Wybieraj filtry niebarwione chemicznie!

Nie trzeba mieć ekspresu przelewowego, by móc używać filtrów do kawy. Metoda filtracji jest bardzo szybka i prosta: do kubka lub zwykłego dzbanka włóż filtr, wsyp do niego porcję średnio zmielonej kawy i zalej gorącą wodą. Jak tylko woda zostanie wchłonięta przez ziarna, zużyty filtr należy wyrzucić do śmieci z mokrymi odpadami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.