Herbata do deseru i ciastek – krótki poradnik

Panowie pewnie uśmiechną się pod nosem, ale tak naprawdę herbata do deseru, która została nieumiejętnie dobrana, psuje smak zarówno samego napoju, jak i słodkiej przyjemności. Nie wystarczy wrzucić torebki ekspresówki, zalać wodą i podać do ciastka. Dobrze dobrane listki czaju nie tylko umilają apetyczne chwile, ale przede wszystkim podkreślają smak deseru.

Na granicy smaków

Herbata powinna balansować na granicy smaku słodkiego i gorzkiego, uzupełniając się nawzajem. Jak jednak dobrać odpowiedni napar do ciasta nie wiedząc, jaki będzie miało ono smak? W tym przypadku warto postawić na herbaciane pewniaki, do których zaliczam:

  • herbatę cejlońską z dodatkiem kandyzowanych owoców
  • herbatę assam z kandyzowanymi owocami cytrusowymi
  • herbatę cejlońską z dodatkiem czekolady i łupków kakao

Doskonale sprawdzi się do takich ciast jak szarlotka, sernik, snickers, placek drożdżowy tradycyjny Earl Grey w kwiatowych odsłonach (różany, cytrusowy). W przypadku bardzo słodkich ciast (np. pawlowa, pani walewska) warto zrezygnować z herbat wzbogaconych w słodkie nuty (rodzynki, owoce kandyzowane, migdały, orzechy) i wybrać te lekko kwaskowate (z malinami, porzeczką i hibiskusem). Drobne ciastka z czekoladą są słodkie, dlatego pasują do herbat z cytrusowymi nutami. Do suchych, kruchych ciasteczek warto podać herbatki owocowe.

Porcelanowa filiżanka

Niebezpieczne jest serwowanie zielonych i białych herbat – są często zbyt delikatne, nie zawsze każdemu mogą pasować, w związku z czym lepiej mieć w zanadrzu dobrej jakości klasyczną czarną herbatę.

Je się oczyma!

Bardzo ważne jest umiejętne dobranie herbacianej zastawy. Herbatę podajemy wyłącznie liściasta w dzbanku, uprzednio pozbywszy się liści. Od dawna passe jest stawiane zwykłych filiżanek ze spodkami – lepiej sięgnij po wielkie, fantazyjne wykonane filiżanki z niebanalnym uszkiem lub charakterystycznym spodeczkiem. Zimne mleko podaje się w malutkim dzbanuszku, zaś cytrynę pokrojona na plasterki na osobnym talerzyku z dodatkiem małego widelczyku, tuz obok cukiernicy.  Dzbanek stawia się na podstawce lub specjalnym pogrzewaczu na środku stołu. Warto zaopatrzyć się także w niewielki talerzyk, który będzie służył do położenia użytej łyżeczki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.