Rodzaje zielonej herbaty

Wydaje Ci się, że jest tylko jedna zielona herbata? W takim razie muszę Cię wyprowadzić z błędu, bowiem w dobrych sklepach i herbaciarniach można skosztować przynajmniej 5-7 rodzajów zielonej herbaty. Różnią się między sobą kolorem naparu, intensywnością aromatu, smakiem, gorzkością oraz zawartością kofeiny.

Zielona herbata jest zielonej herbacie nierówna, dlatego warto zapoznać się z moim krótkim przewodnikiem, by poznać najważniejsze rodzaje zielonego czaju i móc go odpowiednio dobrać do posiłku lub zaserwować jako samodzielny napój.

Zielona herbata w tradycyjnych czarkach
Zielona herbata w tradycyjnych chińskich czarkach

Gunpowder (z ang. proch strzelniczy) – to najpopularniejsza odmiana zielonej herbaty. Jest uprawiana na terenie Chin. Swoim wyglądem przypomina małe, drobne i zwarte kulki (teraz już wiecie, skąd wzięła się jej nazwa), dając złocisty, jasny napar o mocnym, cierpkim smaku;

Sencha – japońska odmiana herbaty o intensywnie zielonym naparze i delikatnym smaku;

Gyukoro – rośnie z zaciemnionym miejscu przez około 20 dni; jej listki przypominają kształtem igły. to jedna z najdroższych herbat na świecie o słodkim, przyjemnym smaku;

Longjing – po chińsku jej nazwa oznacza Smoczą Studnię; to jeden z najstarszych gatunków zielonej herbaty; pozwala uzyskać słomkowy, jasny napar i delikatnym smaku;

Bancha – to sencha pochodząca z 4 lub 5 rocznego zbioru herbat; daje cierpki smak, czasami przypominający szpinak;

Geimancha – to zielona herbata (sencha lub bancha) przyprawiona prażonymi ziarnami ryżu, co nadaje jej słodkiego, pozbawionego cierpkości smaku;

Kokeicha – nieco gorszego gatunku herbata produkowana ze startych łodyg i herbacianego pyłu; ma cierpki posmak o jasnym naparze;

Kukicha – uprawiana w Japonii herbata zawiera bardzo mało kofeiny, daje żółty napar i bardzo delikatnym smaku, dlatego doskonale nadaje się dla małych dzieci i starszych osób;

Matcha – starta zielona herbata uprawiana w cieniu; daje orzeźwiający, owocowo-miodowy aromat;

Bardzo wiele zależy od wody i temperatury parzenia. Dla przypomnienia: tutaj pisałam (KLIK) o sposobach uzyskiwania zielonej herbaty i jej prozdrowotnych właściwościach, zaś tutaj (KLIK 2) jak ją prawidłowo przygotowywać.

Moja Smocza Studnia z miętą :)
Moja Smocza Studnia z miętą 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.