Ileś to razy, udając się do kawiarni, jesteśmy pod wrażeniem sprawności i szybkości, z jaką barista podaje idealnie przygotowaną kawę. I z pewnością niejednemu z nas przeszła myśl, czy my sami nie możemy zrobić takiego napoju w domowych warunkach. Dzisiaj zaprezentuję Wam szybki i prostu sposób, jak zrobić macchciato, które wyjdzie za każdym razem.
Zanim przystąpimy do parzenia…
Zapamiętaj:
- kawa musi być znacznie cieplejsza niż mleko, inaczej opadnie na dno;
- przed wlaniem espresso trzeba delikatnie postukać krawędzią szklanki o blat, aby mleko, które się nie ubiło, opadło na dno;
- kawę trzeba przelewać bardzo wolno po ściance, w przeciwnym razie wymiesza się z całością i wyjdzie zwykle cappuccino; drugim sposobem jest wlanie kawy w sam środek pianki, jednak musi być ona naprawdę mocno ubita, wręcz sztywna;
- należy korzystać wyłącznie z wysokich, przeźroczystych szklanek, w przeciwnym razie nie będzie widoczny pożądany efekt wizualny.
A oto jak wygląda idealnie przygotowane macchiato
Przepis na macchiato
Składniki: 250ml mleka 3,2%, porcję mocnej kawy espresso (do macchiato chętnie używam Mkcafe Feelings z racji jej łagodnego smaku), łyżeczkę cukru waniliowego, szczyptę cynamonu/kardamonu oraz spieniacz do mleka.
Przygotowanie: do wysokiego naczynia wlej podgrzane wcześniej mleko oraz cukier i ubij je na bardzo sztywną pianę, którą następnie przelej do szklanki do 3/4 objętości. Następnie sięgnij po espresso i bardzo powoli przelej je do środka. Pamiętaj – im mocniejsza kawa, tym ciemniejsza wyjdzie warstwa, dlatego warto zaparzyć jedną porcję espresso z podwójnej ilości zmielonej kawy. Wierzch udekoruj szczyptą cynamonu i/lub kardamonu.
Serwowanie: napój należy podać od razu po przyrządzeniu, bowiem im dłużej czeka, tym zmniejsza się różnica temperatur w naczyniu i wszystkie warstwy zaczynają się przenikać. Warto zaznaczyć, że ta kawa nie potrzebuje dodatków cukru z racji dużej ilości mleka zawierającego naturalne występujące cukry.
Wersja smakowa: jeśli zdecydujesz się dodać syrop smakowy, to należy to zrobić przed przelaniem mlecznej pianki do szklanki – podwójna porcja syropu powinna się znaleźć na samym dnie, tworząc czwartą warstwę kawy.
Smacznego!