Szybki likier kawowy – przepis

Niezastąpiony do ciast, deserów, lodów oraz do samodzielnej konsumpcji – likier kawowy. Nie zawsze opłaca się do kupować w sklepach (wysokie ceny często negatywnie zaskakują) i nie zawsze się też o nim pamięta. Dzisiaj Wam podam przepis na szybki i prosty domowy likier kawowy – można go zrobić już w 5 minut, dlatego doskonale się sprawdzi w przypadku niespodziewanych gości.

Likier kawowy przepis

Przygotuj:

* 6 łyżeczek dobrej, rozpuszczalnej kawy ( bardzo dobra jest do tego kawa Jacobs Kronung – ta z zieloną etykietką)

* puszka mleka skondensowanego słodzonego

* 200ml dobrej, czystej wódki

*  120ml ciepłej wody

Wykonanie:

Kawę przyrządzić w 120 ml gorącej wody i poczekać, aż chwilkę ostygnie.  Do naczynia od blendera po kolei dodać mleko, potem kawę i na koniec alkohol. Całość delikatnie wymieszać urządzeniem i gotowe!

Podawanie:

To deserowa wersja likieru, dlatego warto podawać go jako samodzielny aperitif lub serwować do deserów i ciast. Osobiście używam go do własnoręcznie robionych lodów, czasami modyfikując przepis i dodając do niego odrobinę soku cytrynowego lub pomarańczowego. Znakomicie nadaje się także jako prezent – pamiętajcie wówczas o kupieniu ozdobnej butelki!

likier kawowy i kawaMożna go użyć jako bazy do smakowej kawy – wówczas niewielką ilość likieru wlewamy do filiżanki lub kubka z gotowym espresso i bardzo delikatnie mieszamy, na wierzch dodając porcję bitej śmietanki, która złagodzi dość intensywny, kawowy smak.

Przechowywanie:

Pamiętajcie, że jest to świeży likier, dlatego nie może zbyt długo stać. Najlepiej przelać go do wysokiego naczynia i przechowywać w lodowce lub chłodnym, zaciemnionym miejscu.

Ciekawostka – jeden z najsłynniejszych likierów kawowo-śmietankowych – Sheridan – powstaje z połączenia świeżo zaparzonej kawy oraz irlandzkiej, certyfikowanej whiskey, stąd tak wysoka cena za jedną butelkę (około 100zł).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.