Woda źródlana a mineralna

Wiecie dokładnie, czym się różni woda źródlana od wody mineralnej? I czemu część wód jest sprzedawana w szklanych butelkach? Czy istnieje „bardziej zdrowa” woda? Zaraz się wszystkiego dowiecie!

Woda źródlana

Wedle terminologii handlowej, woda źródlana to woda wydobywająca się z naturalnego źródła. Jest niskozmineralizowana i przeznaczona do picia w stanie surowym. Doskonale się sprawdzi na co dzień, aby uzupełniać poziom naturalnych pierwiastków i jednocześnie nie przekraczać ich poziomu dziennej normy. Dietetycy i lekarze rekomendują wodę źródlaną do przygotowywania posiłków (w tym dla małych dzieci) w przeciwieństwie do wody z kranu, której głównym celem jest przeznaczenie gospodarcze, a nie czysto pokarmowe.

Woda mineralna

woda mineralnaJeszcze kilkanaście lat temu za wodę mineralną była uznawana ta woda, która posiadała minimum 1000mg składników mineralnych w 1 litrze wody. Od kilku lat, po zmianie przepisów, za wodę mineralną uchodzi ta, którą się wydobywa z pokładów mineralnych, bez względu na stopień zawartości naturalnie występujących pierwiastków. W związku z tym każda z dostępnym na rynku polskim wód może się znacząco różnić zawartością minerałów i być sprzedawana pod tą samą nazwą handlową. Nam, konsumentom, nie pozostaje nic innego jak czytać etykietki i dobrać wodę idealną dla swoich potrzeb zdrowotnych. Po wodę mineralną warto sięgać w czasie upałów, bowiem pozwala szybko uzupełnić ubytek pierwiastków w organizmie.  Dobrym przykładem jest woda Muszyna: https://www.makro.pl/shop/pl/office/product/596951001001.

Woda lecznicza

dobra woda niegazowanaTo sprzedawana w szklanych butelkach woda o wyjątkowym składzie pierwiastkowym. Ze względu na wysoką zawartość jednego lub kilku minerałów (na przykład magnezu lub wapnia) wpływa korzystnie na działanie ludzkiego organizmu, lecząc niektóre dolegliwości, na przykład wspomagając pracę układu krążenia. Mają one często charakterystyczny smak, na przykład nieco ziemisty lub metalowy, przez co wiele osób ogranicza ich spożycie, niemniej na rynku można znaleźć wody o neutralnym smaku.

Wody butelkowane dzieli się w zależności od stopnia mineralizacji na:

  • niskozmineralizowane – zawierają poniżej 500 mg składników mineralnych/l,
  • średniozmineralizowane – zawierają 500 – 1500 mg składników mineralnych/l,
  • wysokozmineralizowane – zawierają powyżej 1500 mg składników mineralnych/l.
Dobry producent podaje na etykietce zawartość poszczególnych pierwiastków w litrze wody - bez względu 
na to, czy klient ma do czynienia z wodą źródlaną, 
mineralną lub leczniczą!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.