Czym słodzić napoje?

Zastanawialiście się kiedyś, czym można zastąpić zwykły, biały cukier w kawie lub herbacie? I nie chodzi mi tu o kwestie zdrowotne, związane ze zmianą diety lub pragnieniem zrzucenia dodatkowych kilogramów, lecz o zwykłą zmianę smaku, dzięki któremu nasza kawa lub herbata pozwoli na nowo odkryć niesamowity smak ulubionego napoju. Przedstawiam kilka propozycji, które można wykorzystać zarówno podczas popołudniowej przerwy, jak i podczas przygotowywania małego przyjęcia dla swoich bliskich.

  1. Cukier brązowy – bardzo dobra alternatywa dla osób, którym należy na uzyskaniu równie słodkiego napoju przy jednocześnie mniejszej ilości dodawanego cukru. Trzcinowy odpowiednik ma delikatny smak i jednocześnie o wiele większą zawartość składników odżywczych (żelazo, potas, fosfor, mangan). Jednak decydując się na cukier brązowy trzeba uważać, aby nie kupić zwykłego, białego cukru zabarwionego karmelem. Na opakowaniu powinno być wyraźnie zaznaczone, z jakiego kraju pochodzi cukier i z czego jest wyprodukowany (trzcina cukrowa).brązowy cukier
  2. Miód – najstarszy słodzik świata. Nie ma terminu przydatności, może być przechowywany setki lat, nie tracąc na wartościach odżywczych. Nie psuje zębów, jest bogaty w wiele cennych mikroelementów. Idealne sprawdza się w przypadku zielonej lub białej herbaty.miód

3. Mleko, które może Was nieco zaskoczyć. Oczywiście już sama porcja zwykłego mleka krowiego znacząco zmienia smak kawy, jednak sięgając po mleko ryżowe, kozie lub sojowe można odkryć zupełnie nowe smaki. Spróbujcie sami!Kawa z mlekiem

4. Syrop smakowy – ale wyłącznie domowy! Sklepowe odpowiedniki to w przeważającej ilości cukier, syrop glukozowo-fruktozowy oraz chemiczne barwniki i substancje zapachowe. A domowy odpowiednik? Owoce, cukier i energia poświęcona w przygotowanie syropu. Kilka kropelek malinowego lub miętowego ekstraktu z pewnością odmienią ulubioną herbatę.syropy smakowe

5. Naturalne słodziki, takie jak sproszkowana stewia i ksylitol. Mają bardzo niski indeks glikemiczny i wzmagają wydzielanie kwasów omega w wątrobie, które chronią przed chorobami naczyniowymi. Nie tuczą, wystarczy odrobina, by napój był słodki. Znakomite rozwiązanie dla cukrzyków oraz osób przestrzegających rygorystycznej diety.Stewia

6. Likier alkoholowy do kawy – odrobina likieru kajmakowego lub kokosowego z pewnością urozmaicą smak kawy, rozgrzeją ciało i ukoją umysł po całym, stresującym dniu. Świetnie zastępują cukier i wprowadzają w dobry nastrój. Polecam zwłaszcza w sobotnie popołudnie na jesienno-wiosenne ponure miesiące, poprawa humoru gwarantowana!likier do kawy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.