Kawowe gelato

Gelato to nic innego niż włoskie lody. Jednak w porównaniu do tych, jakie znamy ze sklepowych bułek lub niewielkich lodziarni, ich podstawę stanowi crema z połączenia ciemnopomarańczowych żółtek jaj i świeżego mleka.

To podstawowy smak, który jest często aromatyzowany przy pomocy laski wanilii, kawy, skórek owoców cytrusowych lub świeżych owoców. Taki lód jest bardzo miękki i rozciągliwy, dlatego idealnie nadaje się do podawania wraz z porcją espresso (zwane affogato al café). Dzisiaj zdradzę Wam przepis na pyszne kawowe lody! Nie ukrywam, iż przygotowanie lodów jest czasochłonnej i wymagające uwagi, niemniej zapewniam, iż naprawdę warto się podjąć tego wysiłku!

Do przygotowania oryginalnych włoskich lodów należy przygotować:

  • 1 litr świeżego, pasteryzowanego mleka (radzę unikać wersji UHT)
  • 6 lekko ubitych żółtek (najlepiej kupić jajka na targu pochodzące z lokalnego gospodarstwa)
  • 1 szklanka cukru
  • 15 ziarenek ciemnej kawy (mocno opalonej)
  • szczypta solikawowe gelato

W rondku wymieszać mleko, pół szklanki cukru, ziarna kawy oraz szczyptę soli. Gotować przez 5-10 minut do momentu, aż przy brzegach zaczną pojawiać się małe pęcherzyki powietrza. W misce ubić ręcznie żółtka z pozostałym cukrem do momentu, aż powstanie gęsta, jasnożółta masa. Cały czas ubijając, wlać ½ szklanki ciepłego mleka uważając, by całość się nie zważyła (trzeba to zrobić naprawdę powoli) i wlać do rondelka. Masę trzeba cały czas mieszać drewnianą łyżką do momentu, aż stanie się naprawdę gęsta. Uwaga – nie wolno jej zagotować! Jak tylko wszystkie składniki się ze sobą połączą, to należy natychmiast wstawić gorący rondelek do miski lub zlewu wypełnionej zimną wodą z kostkami lodu.  Gdy masa osiągnie temperaturę pokojową, należy ją owinąć folią i wstawić do lodówki na przynajmniej 5-7 godzin. Po upływie tego czas lodowy sos trzeba przecedzić przez sitko (aby wyłapać ziarnka kawy i ewentualnie powstałe grudki) i przenieść do maszynki do robienia lodów i następnie postępować według instrukcji producenta. Bardzo ważne jest, aby gotowe gelato przełożyć do wcześniej zamrożonego pojemniczka. Kawowe lody powinno się zjeść w przeciągu 72 godzin od przygotowania, w przeciwnym razie ich smak może nieco ulec pogorszeniu pod wpływem długotrwałego oddziaływania niskiej temperatury.Gelato-al-caffe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.