Szarlotka do kawy

Jednym z moich ulubionych deserów, które idealnie nadają się do kawy (do herbaty również) jest szarlotka na kruchym cieście. Wykonanie jest bardzo proste i nawet najmniejszy talent cukierniczy będzie wystarczający.

Czego potrzebujesz do szarlotki?

O składniki najlepiej zadbać z wyprzedzeniem, żeby w ostatniej chwili nie musieć biec do sklepu.

Przygotuj:

  • 2 kg jabłek (najlepiej twardych, kwaskowych)
  • 4 jajka
  • 3 szklanki mąki
  • Kostkę margaryny do pieczenia
  • 1 szklankę cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Cynamon (jeśli lubisz taki dodatek)

Jak zrobić szarlotkę?

Przygotowania zacznij około 2 godziny wcześniej – wyjmij z lodówki margarynę, aby zdążyła zmięknąć przed łączeniem składników na ciasto. Jabłka obierz ze skórek. Pokrój najpierw na „ósemki” (połówki ćwiartek jabłka), a potem każdą z nich na 4-5 mniejszych kawałeczków. Tak przygotowane jabłka możesz trochę osłodzić albo dodać cynamonu, w zależności od tego, jakie smaki preferujesz. Kolejnym etapem jest zagniecenie ciasta. Na stolnicę wysyp mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Pokrój nożem margarynę i dodaj do sypkiej mieszanki. Zagnieć wszystkie składniki razem. Następnie dodaj do całości jajka i wgnieć je w ciasto. Zagniataj, to momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Kiedy skończysz, podziel ciastko na dwie części – jedną trochę większą, drugą trochę mniejszą. Większą owiń folią spożywczą i włóż do lodówki. Mniejszą podziel na mniejsze kawałki i włóż do zamrażarki. Powinny tam spędzić około pół godziny. W międzyczasie włącz piekarnik, ustaw na tryb grzania „góra-dół” i temperaturę 180 stopni. Po 30 minutach wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i wyłóż na blachę (najlepiej wcześniej wyłożyć ją papierem do pieczenia). Na spodnią warstwę wyłóż jabłka. Następnie wyjmuj kawałki ciasta z zamrażarki i zetrzyj je na wierzch na tarce na grubych oczkach. Tak przygotowane ciasto włóż do piekarnika i piecz przez około 45-50 minut. Ja najbardziej lubię szarlotkę jeszcze ciepłą, przypruszoną cukrem pudrem, oczywiście z dobrą kawą w ręku.

Szarlotka na ciepło z lodami waniliowymi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.