Napar z mniszka lekarskiego

Mniszek lekarski, czyli popularny łąkowy mlecz, może służyć nie tylko jako wspomaganie leczenia różnych dolegliwości, ale również sam w sobie jest składnikiem wielu lekarstw. Ma wiele właściwości leczniczych, więc też sam wyciąg można przygotować na wiele różnych sposób.

Od czego zacząć?

Całe szczęście mlecz jest tak dostępny w całej Polsce, że nie będziemy mieć absolutnie żadnych problemów ze zdobyciem rośliny. W tym wypadku, do przygotowania napoju możemy użyć nie tylko kwiatów, ale również korzenia i ziela. W zależności od zastosowania, wywar przygotowujemy inaczej.

  • Najprostszym sposobem jest zrobienie naparu z kwiatów. Łyżkę żółtych kwiatów zalewamy dwiema szklankami bardzo gorącej wody i przykrywamy. Po kilku minutach jest gotowy do spożycia.
  • Do naparu można użyć też korzenia i ziela mlecza. Na jeden litr gotującej się wody używamy około 5 dag mieszanki. Doprowadzamy do wrzenia i zestawiamy z palnika. Po 10-15 minutach napój będzie gotowy do spożycia.
  • Wykorzystując sam suszony korzeń, też można przygotować herbatkę do picia. Na dwie szklanki gorącej wody dodajemy dwie łyżki korzenia i gotujemy około 10 minut, aby dobrze naciągnęła. Potem wystarczy już tylko odcedzić kawałki korzenia i można pić napar.

Ziele mniszka

Na co stosować napary?

Herbatka przygotowana na pierwszy sposób dobrze służy przy infekcjach dróg oddechowych i gardła. Wspomaga radzenie sobie z nieżytami w jamie ustnej czy zapaleniem oskrzeli. Dla kobiet będzie również wspierająca w regulacji cyklu miesiączkowego.  Napar z korzenia i ziela można stosować zewnętrznie, na skórę, i wewnętrznie, do picia. W pierwszym przypadku pomoże radzić sobie z trądzikiem czy uciążliwymi wysypkami. W drugim zaś wspomaga prawidłową pracę układu pokarmowego i moczowego. Napar przygotowany na trzeci sposób ma właściwości odtruwające – pomaga oczyścić organizm z toksyn i zanieczyszczeń.

To tylko kilka sposobów na wykorzystanie mniszka. Amatorów żółtego polnego leku zachęcam również do przygotowania soku i wina z korzeni lub kwiatów mleczu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.