Przepis na Miodowiec

Dziś kolejny przepis ze słodkiej serii dodatków do kawy i herbaty – ciasto z miodem, czyli popularny Miodowiec. Zawsze kojarzy mi się z wakacjami spędzanymi u dziadków na wsi, kiedy babcia z dużym uporem podtykała pod nos coraz to kolejne smakołyki, dbając, abym przypadkiem nie zrobiła się głodna. Z takim wspomnieniem i uśmiechem na tę myśl zawsze przygotowuję to ciasto.

Przygotowanie ciasta

Do zagniecenia ciasta będziemy potrzebować:

  • 2 i pół szklanki mąki,
  • Pół szklanki cukru,
  • 4 łyżki rozpuszczonego miodu (powinno wyjść tyle z rozpuszczenia dwóch łyżek stężałego miodu),
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 jajko,
  • 4 łyżki śmietany.

Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto, tak długo, aż się połączą. Dzielimy je na 3 równe części i rozwałkowujemy każdą z nich na wielkość blachy. Pieczemy oddzielnie około 7 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

Płynny miód

Przygotowanie kremu

Aby przygotować krem, potrzebujemy:

  • Kostkę masła,
  • Pół litra mleka,
  • 4 czubate łyżki kaszy manny,
  • 1 szklankę cukru pudru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1 surowe żółtko.

Mleko i kaszę mannę mieszamy i zagotowujemy, aby zgęstniała. Tak przygotowaną odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie ucieramy masło z cukrem pudrem i surowym żółtkiem. Następnie dodajemy cukier waniliowy i łączymy. Ostatnim etapem jest dodawanie wystudzonej kaszy manny. Wszystko miksujemy przez kilka minut, aż składniki połączą się, (chociaż małe grudki z kaszy manny zawsze są wyczuwalne, ale według mnie to element dobrego smaku tego ciasta).

Kasza manna

Dokończenie ciasta

Na koniec pozostaje już tylko przełożyć upieczone i wystudzone placki gotową masą. Na wierzch dobrze jest przygotować polewę. Oczywiście można wykorzystać gotową polewę do rozpuszczenia, ale ja często wykorzystuję również prosty i szybki przepis:

  • Pół kostki margaryny,
  • 2 łyżeczki przegotowanej wody,
  • Cukier puder,
  • Kakao bez cukru.

Wszystkie składniki (kakao i cukier według uznania – ilość trzeba dopasować do gęstości polewy i naszych preferencji słodkości) mieszamy w rondelku i podgrzewamy, aby się połączyły. Ciepłą polewą dekorujemy ciasto. Można jeszcze dodać kolorowe dekoracje. I jest gotowe!

Kakao

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.