Tarta z malinami

Bardzo polecam pieczenie ciast ze świeżymi owocami, póki mamy taką możliwość. A że lato w pełni, to korzystajmy! Dziś zachęcam do przygotowania tarty z dodatkiem świeżych malin. Jako że sezon malinowy zbliża się ku końcowi, przepis najlepiej wykorzystać od razu!

Przygotowanie ciasta

Potrzebujemy do niego następujących składników:

  • 50 dag mąki,
  • 25 dag masła,
  • 7 łyżek mleka,
  • 4 łyżki oleju,
  • 5 g proszku do pieczenia,
  • 8 g cukru waniliowego,
  • 1 jajko (albo dwa żółtka).

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy, aby się połączyły w jednolite ciasto. Następnie odkładamy je na pół godziny do lodówki.

Po tym czasie wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy je na kształt formy do tart. Formę smarujemy masłem, układamy w niej ciasto i pieczemy około 20 minut w piekarniku nastawionym na 200 stopni.

Surowe ciasto w formie

Przygotowanie masy malinowej

Potrzebne nam będą:

  • 30 dag malin,
  • Kisiel malinowy,
  • 2 białka z jajka (można wykorzystać wersję przygotowania ciasta z dwoma żółtkami, a do masy wykorzystać białka),
  • ¾ szklanki cukru pudru.

Wykonanie jest wyjątkowo proste. Należy wymieszać maliny z kisielem malinowym. Z kolei białka należy ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę.

Maliny z pianą białkową

Wykończenie ciasta

Po wyjęciu ciasta z piekarnika wysypujemy maliny, a następnie na wierzch wykładamy  pianę z białek i cukru. Tartę pieczemy w temperaturze 180 stopni przez kolejne 20 minut.

Oczywiście, jeśli macie ochotę na tartę malinową „poza sezonem”, to z powodzeniem możecie użyć również mrożonych owoców.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.