Ice coffee, Frappe…

…lub po prostu mrożona kawa! To oczywiście kolejna propozycja, zaraz obok mrożonej herbaty na wiele różnych sposobów, którą gorrrrąco polecam Wam na upalne lato. Dziś pierwszy przepis na lodowy przysmak, ale wkrótce spodziewajcie się kolejnych!

Skąd pomysł na mrożoną kawę?

Legenda głosi, że już w starożytnej Grecji ludzie raczyli się kawą na zimno. Na pewno jednak możemy wskazać autora tego pomysłu z czasów nieco późniejszych, bo… z dwudziestego wieku. Jeden z pracowników firmy Nestle, właściciela marki Nescafe, w czasie targów handlowych miał ochotę na swoją codzienną, gorącą kawę, ale niestety niemiał dostępu do ciepłej wody. Dlatego kawę z cukrem zmieszał z zimną wodą w szejkerze i tak powstało (prawdopodobnie) pierwsze frappe. Wynalazek miał miejsce w latach sześćdziesiątych i od tego czasu powstało wiele różnych metod i przepisów na mrożoną kawę. Wszystko po to, aby mimo upału, nie musieć odmawiać sobie tego aromatycznego napoju.

Mrożona kawa

Prosty przepis na mrożoną kawę

Składniki:

  • 2 łyżeczki ulubionej kawy rozpuszczalnej (ja preferuję waniliową),
  • 100 ml zimnego mleka,
  • 100 ml zimnej wody,
  • Cukier trzcinowy lub syrop smakowy,
  • Lód w kostkach,
  • Bita śmietana,
  • Ewentualnie dodatki – cynamon, kardamon, wanilia lub posypka czekoladowa.

Początek przygotowania kawy może być na dwa sposoby. Często zaczynam od zagotowania wody i zalania kawy z cukrem dosłownie kilkoma łyżkami wody. W ten sposób, nie musimy się martwić, że cukier się nie rozpuści. Jeśli jednak dysponujecie blenderem, nie powinno być tego problemu. Do wysokiego naczynia wrzucamy kawę z cukrem i wlewamy mleko z wodą. Miksujemy dokładnie, żeby składniki się połączyły. Przelewamy do wysokiej szklanki. Dodajemy 2-3 kostki lodu. Dla wielbicieli słodkości polecam udekorowanie napoju bitą śmietaną, a na wierzchu ulubioną posypkę – cynamon, kardamon, wanilię czy czekoladę. W ten sposób mamy ucztę również dla oka!

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.