Przepis na rafaello

Kontynuując serię smakołyków do kawy i herbaty, dziś zamieszczam przepis na rafaello, czy ciasto kokosowe. Wymaga szczególnej uwagi i cierpliwości, bo to jedno z tych, których nie można zjeść zaraz po upieczeniu. Najlepiej smakuje na następny dzień.

Przygotowanie ciasta

Do zagniecenia placków będziemy potrzebować:

  • 3 szklanki mąki,
  • 1 szklankę cukru,
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia,
  • 2 całe jajka,
  • 1 margarynę do pieczenia,

Przygotowujemy wszystkie składniki i łączymy ze sobą na stolnicy. Aby ułatwić sobie pracę, warto wyjąć margarynę z lodówki na 2-3 godziny przed przygotowaniem ciasta, żeby zdążyła zmięknąć. Najpierw mieszamy sypkie składniki, następnie dodajemy jajka i margarynę. Zagniatamy, aby powstało jednolite ciasto. W razie potrzeby dodajemy trochę mąki albo śmietany (jeśli jest za suche lub za mokre). Dzielimy na 2 równie części. Rozwałkowujemy je na wielkość dużej blachy do pieczenia. Najlepiej upiec je jednocześnie w dwóch osobnych blachach, wysmarowanych wcześniej tłuszczem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do około 180 stopni, przez 15-20 minut.

Zagniatanie ciasta

Przygotowanie masy

Aby zrobić masę potrzebne będą:

  • 1 kostka masła roślinnego,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 4 całe jajka,
  • 3 łyżki mąki,
  • 1 litr mleka,
  • 2 paczki wiórków kokosowych.

Masło, cukier zwykły i waniliowy wrzucamy do garnka i podgrzewamy, aż się zagotuje. Odstawiamy do ostudzenia. W tym czasie możemy już ubić mikserem jajka z mąką. Następnie dodajemy je do chłodnej już masy i dalej ubijamy mikserem. Mleko podgrzewamy z wiórkami i gdy będzie już gęste, dodajemy do środka masę. Podgrzewamy jeszcze kilka minut, cały czas mieszając, aż powstanie masa o konsystencji budyniu. Całość odstawiamy na kilkanaście minut, aby trochę przestygła. Jeszcze lekko ciepłą masą przekładamy placki, a drugą połowę wylewamy na wierzch. Dla ozdoby można jeszcze uprażyć na patelni trochę wiórków kokosowych i lekko zbrązowione wysypać na ciasto, ewentualnie ozdobić je kolorowymi groszkami.

Miksowanie masy

Rafaello najlepiej smakuje na następny dzień, kiedy kruche placki zdążą już przesiąknąć kokosową masą. Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.