Napar z perzu

Perz właściwy to kolejny przykład rośliny, którą na co dzień uważamy za chwast, nie mając świadomości, jak wiele możemy stracić, gdy się go pozbywamy. Najczęściej spotyka się go na polach uprawnych, ale może zarastać również polany, nieużytki czy zarośla.

Skąd surowiec na napar?

Perz jest rośliną wieloletnią. Ma długie, czołgające się kłącza, które osiągają długość nawet kilkunastu metrów. Perz kwitnie w porze letniej, od czerwca do września. Do przygotowania naparu używa się kłączy. Najlepiej wybierać te, które są jasne, duże i mięsiste. Po zebraniu kłącza myjemy, a następnie suszymy. Na szklankę herbatki potrzebujemy 1 łyżkę suszonego kłącza perzu. Zalewamy je wrzątkiem i parzymy pod przykryciem przez 15 minut.

Perz

Na co pomaga herbatka z perzu?

Gdy już uda nam się nie przegapić perzu na polu czy łące i wejść w posiadanie drogocennego suszu, możemy skorzystać z jego leczniczych właściwości. Perz zawiera związki z grupy witamin B, węglowodany, sole mineralne, witaminę C, flowonoidy, kwas glikolowy, kwas glicerynowy i wiele, wiele innych pożytecznych substancji. A dzięki nim:

  • Pomaga radzić sobie z infekcjami układu moczowego. Ma działanie moczopędne, dlatego wspomaga oczyszczanie przewodu moczowego. Łagodzi i uśmierza ból, co jest przydatne przy leczeniu wszelkich infekcji. Pomaga również rozpuszczać kamienie nerkowe.
  • Przynosi ulgę w przypadku zapalenia gruczołu krokowego czy powiększenia gruczołu, ale tylko dzięki regularnemu piciu naparu przez okres kilku miesięcy.
  • Składniki perzu wpływają na obniżanie poziomu cholesterolu i zapobiegają stłuszczaniu wątroby.
  • Tradycyjnie perz był wykorzystywany w leczeniu żółtaczki.
  • Może być wsparciem również w leczeniu trudnych przypadków zmian na skórze w trądziku młodzieńczym.

    Perz właściwy to kolejny przykład rośliny, którą na co dzień uważamy za chwast, nie mając świadomości, jak wiele możemy stracić, gdy się go pozbywamy. Najczęściej spotyka się go na polach uprawnych, ale może zarastać również polany, nieużytki czy zarośla.

    Skąd surowiec na napar?

    Perz jest rośliną wieloletnią. Ma długie, czołgające się kłącza, które osiągają długość nawet kilkunastu metrów. Perz kwitnie w porze letniej, od czerwca do września. Do przygotowania naparu używa się kłączy. Najlepiej wybierać te, które są jasne, duże i mięsiste. Po zebraniu kłącza myjemy, a następnie suszymy. Na szklankę herbatki potrzebujemy 1 łyżkę suszonego kłącza perzu. Zalewamy je wrzątkiem i parzymy pod przykryciem przez 15 minut.

    Na co pomaga herbatka z perzu?

    Gdy już uda nam się nie przegapić perzu na polu czy łące i wejść w posiadanie drogocennego suszu, możemy skorzystać z jego leczniczych właściwości. Perz zawiera związki z grupy witamin B, węglowodany, sole mineralne, witaminę C, flowonoidy, kwas glikolowy, kwas glicerynowy i wiele, wiele innych pożytecznych substancji. A dzięki nim:

    • Pomaga radzić sobie z infekcjami układu moczowego. Ma działanie moczopędne, dlatego wspomaga oczyszczanie przewodu moczowego. Łagodzi i uśmierza ból, co jest przydatne przy leczeniu wszelkich infekcji. Pomaga również rozpuszczać kamienie nerkowe.
    • Przynosi ulgę w przypadku zapalenia gruczołu krokowego czy powiększenia gruczołu, ale tylko dzięki regularnemu piciu naparu przez okres kilku miesięcy.
    • Składniki perzu wpływają na obniżanie poziomu cholesterolu i zapobiegają stłuszczaniu wątroby.
    • Tradycyjnie perz był wykorzystywany w leczeniu żółtaczki.
    • Może być wsparciem również w leczeniu trudnych przypadków zmian na skórze w trądziku młodzieńczym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.