Bawarka, czyli herbata z mlekiem, cz. I

Picie bawarki w Wielkiej Brytanii jest na porządku dziennym. W Polsce nie jest ona tak popularna, ale ma wielu wielbicieli. Skąd wzięła się tradycja dodawania mleka do herbaty? Jak ją przygotowywać? I najważniejsze – w jaki sposób pojawiła się nazwa „bawarka”? Przeczytajcie!

Kilka słów z historii

Polska nazwa „bawarka” jednoznacznie sugeruje związek herbaty z dodatkiem mleka z niemieckim rejonem Bawarii. Nic bardziej mylnego. Jakkolwiek nie można wykluczyć, ze Bawarczycy są amatorami herbaty z mlekiem, to na pewno nie wywodzi się ona z Niemiec. Popularna w Wielkiej Brytanii, przywędrowała tam z Francji. W paryskiej kawiarni Le Procope podawana była herbata o nazwie Bavaroise. Był to napar herbaciany podawany z syropem ziołowym. Mieszanka ta została stworzona na cześć księcia bawarskiego, który towarzyszył bawarskiej księżniczce Elżbiecie Charlotcie na jej ślub z Filipem I Orleańskim. I co prawna pierwotnie herbata nie była podawana z mlekiem, to z czasem pojawił się ten dodatek. Bavaroise dziś to herbata z mlekiem, syropem z paproci, ewentualnie wyciągiem z kwiatów pomarańczy. Stąd właśnie wzięła się ta nazwa. Co ciekawe, tylko w Polsce herbata z mlekiem ma nazwę dającą takie mylne skojarzenia.

Mleko do herbaty

Przygotowanie herbaty z mlekiem

W zależności od państwa bawarkę przygotowuje się na różne sposoby:

  • W Polsce. Zaparzamy herbatę. W międzyczasie podgrzewamy mleko. Do gorącego mleka wlewamy napar herbaciany w przeliczeniu 1:2, czyli pół szklanki mleka na jedną szklankę herbaty.
  • We Francji. Dzisiejsze Bavaroise to już nie wyłącznie mieszanka herbaciana, ale drink na bazie tradycyjnej bawarki. Bawarkę przygotowujemy z połączenia gorącej herbaty i mleka, z dodatkiem żółtka z jajka, cukru i wiśniówki. Wszystkie składniki trzeba dobrze wymieszać trzepaczką, aby połączyły się.
  • W Wielkiej Brytanii. Herbatę parzymy w dzbanku, który został wcześniej przepłukany gorącą wodą. Liście herbaty zalewamy wrzątkiem i parzymy do 5 minut. Do filiżanki wlewamy najpierw na dno zimne mleko, a następnie dodajemy gorącą herbatę. Wlewamy ją powoli, aby równomiernie ogrzewała mleko.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.