Kawa na mroźne dni

Zaciekawiona aromatycznymi połączeniami i dodatkami do kawy, poszukałam jeszcze więcej i wypróbowałam kolejne przepisy. Zachęcam do sprawdzenia i poszukiwania swojego ulubionego smaku.

Kawa z waniliową gruszką

Składniki:

  • Mała szklanka kawy,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 szklanka cukru (może być biały, choć ja polecam użycie brązowego cukru trzcinowego),
  • Pół laski wanilii,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki,
  • Bita śmietana,
  • 2 kostki gorzkiej czekolady.

Gruszkę myjemy i obieramy ze skórki. Pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy na kawałki. Wodę wstawiamy w rondelku, dodajemy cukier i mieszamy, aż w całości się rozpuści. Dodajemy dalej kawałki gruszki, wanilię i sok z cytryny lub limonki. Gotujemy na małym ogniu około 30 minut, często mieszając i sprawdzając, czy gruszka już zmiękła. Kiedy owoce dojdą, odstawiamy całość do wystudzenia. W międzyczasie przygotowujemy kawę. Dolewamy do niej syropu waniliowo gruszkowego, w ilości według uznania. Mieszamy i dekorujemy na wierzchu bitą śmietaną i gorzką czekolada startą na tarce. Na wierzchu układamy jeszcze delikatnie kilka kawałków skarmelizowanej gruszki.

Gruszka

Pikantna kawa  z miętą

Składniki:

  • Pół szklanki kawy,
  • Pół szklanki mleka,
  • 1 łyżka gorzkiego, sypkiego kakao,
  • Papryczka chili (mały kawałek świeżej papryczki lub szczypta sproszkowanej),
  • Bita śmietana,
  • Kilka listków mięty,

Mleko podgrzewamy i łączymy z kakao. Chwilkę gotujemy, pilnując, aby nie wykipiało. W międzyczasie przygotowujemy swoją ulubioną kawę. Wlewamy ją do wysokiej szklanki. Dodajemy kakao i chwili, i mieszamy ze sobą. Dekorujemy bitą śmietaną i miętą.

Chili

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.