Kawowe niebo…

…czyli lekki jak puszysta chmurka mus kawowy. Co raz to natrafiam na kolejne przepisy z kawą lub herbatą, więc upajam się tymi smakami nie tylko w formie gorącego napoju. Dziś kolejna propozycja na słodko do przygotowania w domu. Jest naprawdę prosty w przygotowaniu, a z powodzeniem może służyć jako deser po obiedzie albo też zastąpić codzienną kawkę.

Składniki do musu

  • 200 ml chudego mleka,
  • 2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
  • 200 ml jogurtu naturalnego,
  • 4-5 listków żelatyny,
  • 2-3 łyżki płynnego miodu,
  • Laska wanilii lub płynny aromat waniliowy.

Kawa rozpuszczalna

Przygotowanie „kawowej chmurki”

Jeszcze zanim przystąpimy do przygotowania musu, najlepiej z godzinę wcześniej wyjąć z lodówki jogurt naturalny, aby zdążył się trochę ocieplić i nabrać temperatury pokojowej. Przygotowanie musu rozpoczynamy od podgrzania mleka w średniej wielkości rondelku. Gdy się nieco podgrzeje dodajemy do niego kawę. Ja lubię wykorzystać smakową kawę – waniliową, aby jeszcze bardziej uwypuklić ten smak, albo inną – orzechową, czekoladową czy o zapachu irish cream. W następnej kolejności dodajemy aromat waniliowy lub 1/3 laski wanilii. Oczywiście polecam druga opcję – jest zdrowsza i bardziej naturalna. Dalej dodajemy miód, najlepiej płynny. Jeśli mamy stężały, też może być wykorzystany. Ale wtedy lepiej podgrzać osobno dwie płaskie łyżki w małym garnuszku i już upłynniony miód dodać do mleka. W dalszej kolejności do mieszanki dodajemy jogurt naturalny. Najlepiej całość wymieszać trzepaczką, aby składniki dobrze się połączyły i nie zostały grudki. W międzyczasie przygotowujemy żelatynę. Listki żelatyny zalewamy zimną wodą, a następnie kiedy zmiękną podgrzewamy je w kąpieli wodnej, aby żelatyna całkowicie się rozpuściła. Tak przygotowaną wlewamy powoli do mieszanki musowej, cały czas energicznie mieszając ją trzepaczką. Trzeba się przy tym trochę napracować, aby do musu dostały się pęcherzyki powietrzna i stworzyła się lekka struktura. Tak przygotowany mus wlewamy do miseczek lub szklanek i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Mus można podawać ozdobiony owocami, np. malinami lub granatem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.