Miłorząb japoński – dba o mózg, psychikę oraz skórę

Z pewnością nie raz słyszeliście, że miłorząb japoński to panaceum na problemy z pamięcią. Ale czy wiecie, jak działa herbata z dodatkiem jego liści?

Miłorząb japoński i jego właściwości

Roślina ta posiada swoje szerokie zastosowanie. Przede wszystkim doskonale wpływa na strefę psychiczną czyli ułatwia walkę z depresją i stanami lękowymi oraz wszelkiego rodzaju zaburzeniami emocjonalnymi. Po drugie stanowi wsparcie przy pracy umysłowej. Jest to możliwe, gdyż miłorząb japoński usuwa problemy z koncentracją oraz likwiduje kłopoty z pamięcią. Ponadto herbata z miłorzębu japońskiego oraz preparaty doustne z jego wykorzystaniem, wykazują ochronne działanie na tkanki mózgowe. Ale miłorząb japoński wykazuje również dobroczynny wpływ na stan skóry. Po herbatkę z jego dodatkiem powinny sięgnąć przede wszystkim panie, które walczą bezskutecznie z cellulitem. Poza tym warto, sięgnąć po jego wsparcie, gdy chcemy zachować zdrowy, młody i atrakcyjny wygląd, ponieważ w liściach tej rośliny znajdują się hamujące procesy starzenia skóry – antyoksydanty. Ponadto miłorząb japoński działa odżywczo na skórę, przez co poprawia się zarówno jej ogólna kondycja, jak i wygląd. Herbatka z miłorzębu w postaci toniku, sprawdzi się również w pielęgnacji skóry z problemami, gdyż łagodzi podrażnienia oraz uelastycznia naczynia krwionośne.

Jak pić miłorząb japoński?

Po zmieszaniu suszu z yerba mate lub dodaniu trawy cytrynowej, limonki bądź cytryny oraz miodu, powstanie smaczna i zdrowa herbatka. Taki napój najlepiej będzie smakował w towarzystwie ulubionej książki 🙂 . Inna forma to nalewka z miłorzębu. Przygotowujesz ją mieszając spirytus ze świeżym, ostudzonym naparem w proporcjach 1:5 (1 – alkohol; 5 – miłorząb). Przygotowaną miksturę stosuj 2 x dziennie po 5ml. Miłorząb można również pić, jako wywar leczniczy – z dawkowaniem: 2 x dziennie po 250ml (szklanka). Aby ją sporządzić, musisz zalać 1 łyżkę rozdrobnionych liści 1 szklanką wrzącej wody. Po zaparzeniu powstały wywar należy odstawić na pół godziny, po czym odcedzić. Dla lepszego smaku i wzmocnienia efektów działania, możesz dodać miód lub sok cytrynowy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.