Grillowanie z … herbatą w tle

Lubicie przyjęcia grillowe nad wodą lub we własnym ogrodzie? A wiecie, że prócz mrożonej herbaty czy herbacianych drinków, możecie zaskoczyć gości herbacianymi nutami potraw?

Sezon na potrawy z grilla można śmiało uznać za otwarty. Tym bardziej, że pogoda sprzyja, a i obecny długi weekend również daje więcej okazji do wspólnego relaksu. Jeśli brakuje Wam pomysłów na to, co zaserwować swoim gościom, skorzystajcie z tych przepisów, a na pewno wasze „grillowane przyjęcie” zaskoczy wszystkich. Dodam, że nie musicie przy tym uchodzić za wytrawnych kucharzy 🙂 . Jak zatem wykorzystać herbatę do grillowych dań?

Sos sałatkowy

Obawiacie się, że jogurtowy czy musztardowy dressing przejadł się Twoim gościom? Zaserwuj im sos herbaciany. Aby go przygotować potrzebne Ci będą następujące składniki:

  • czerwona herbata – szklanka mocnego naparu;
  • sok z jabłek;
  • musztarda;
  • miód;
  • oliwa z oliwek.

Wszystkie składniki wymieszaj, a następnie zmiksuj. Polej nimi zaserwowaną sałatkę. Dla podkreślenia smaku, możesz też dodać odrobinę imbiru (każda herbata lubi tą przyprawę).

Herbaciana marynata do mięsa

Dzięki temu zaserwowane danie mięsne, zaskoczy smakiem, wyglądem i aromatem. Co będzie Ci potrzebne, aby przyrządzić herbacianą marynatę? Musisz przygotować następujące składniki:

  • czarna herbata – 2 łyżeczki;
  • pieprz w ziarnach – 1 łyżeczka;
  • suszony estragon – 1 łyżeczka;
  • gruboziarnista sól (najlepiej himalajska lub morska) – 1 łyżeczka;
  • tymianek suszony – 1/2 łyżeczki;
  • oliwa – 3 łyżki.

Zioła, sól i herbatę należy dokładnie zmielić w młynku bądź użyć w tym celu moździerza. Powstały proszek dodaj do oliwy. Mieszaj całość, aż powstanie jednolita ciemna masa. Wybrane mięso na grilla natrzyj w całości marynatą i pozostaw na ok. 20-30 min. Zrób to tuż przed samym grillowaniem.

Herbaciane lody sorbetowe

Żaden grill nie obejdzie się bez słodkiego przerywnika. Najbardziej sprawdzają się zawsze zimne desery. W tym przypadku mowa o lodach sorbetowych – orzeźwiających i przyjemnie słodkich, a do tego bardzo prostych w przygotowaniu. Potrzebne będą Ci następujące składniki:

  • ulubiona herbata zielona lub czarna;
  • ulubione owoce sezonowe np. truskawki lub arbuzy.

Herbatę musisz najpierw zaparzyć w tradycyjny sposób i odstawić do ostygnięcia. Następnie dodać ją do rozdrobnionych owoców i dokładnie zmiksować. Powstałą masę wlej w foremki silikonowe i wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.