Czarna herbata pełna zdrowia i … młodości

Wbrew powszechnej opinii, korzystny wpływ na nasze zdrowie, wywiera nie tylko zielona herbata. Tak zwana herbata czarna, także potrafi o nie zadbać. Sami zobaczcie.

Ile zdrowia siedzi w czarnej herbacie?

Wiedzieliście, że w odróżnieniu od Europejczyków Chińczycy nie używają pojęcia „czarna herbata”, a zastępują je określeniem „herbata czerwona”. Dzieje się tak, ponieważ ważniejszy jest dla nich kolor naparu, a nie liści. Ten natomiast przybiera barwę czerwono – pomarańczową. Stąd też w przeciwieństwie do nas, przypisują temu gatunkowi wiele prozdrowotnych właściwości. Oto kilka z nich:

Reguluje poziom glukozy we krwi

Dlatego też, powinna znaleźć się w diecie każdego cukrzyka. Z tego samego powodu, kubek czarnej herbaty sprawdza się, jako doskonałe narzędzie dla będących na diecie osób miewających napady „wilczego apetytu”. Jak bowiem wiemy, za tego typu „epizody” odpowiada właśnie spadek glukozy.

Wspiera procesy myślowe i dodaje energii

Jest to możliwe, ponieważ w jej składzie znajduje się kofeina – ale w dużo mniejszej ilości niż w pozostałych gatunkach herbat.

Zapobiega rozwojowi próchnicy

Tak oddziałują zawarte w niej – fluor, polifenole i taniny. Związki te stanowią barierę ochronną przeciwko bakteriom, które niszczą zęby. WAŻNE! Musimy jednak pamiętać, aby nie przesadzać z ilością wypijanych kubków czarnej herbaty. W przeciwnym wypadku, dobroczynny fluor przekształci się w toksyczny związek, a dodatkowo na zębach pojawią się nieestetyczne przebarwienia.

Ułatwia odtrucie organizmu

Sprawdza się więc zawsze wtedy, gdy jedzenie było nieświeże, ale również w przypadku grypy żołądkowej. Dzieje się tak, ponieważ czarna herbata wykazuje właściwości oczyszczające i detoksykacyjne.

Zdrowie to nie wszystko

Jeśli nadal uważacie, że czarna herbata to wyłącznie załącznik do śniadania, może przekona Was do niej fakt, iż herbata czarna działa odmładzająco na skórę. Ma to związek ze sporą zawartością polifenoli – uważanych za najsilniejsze przeciwutleniacze, które doskonale radzą sobie z odpieraniem ataku wolnych rodników. Ponadto Japończycy twierdzą, że picie czarnej herbaty wpływa korzystnie na szybkość rośnięcia włosów.

Na koniec – zamiast podsumowania – powiem Wam, jak parzyć herbatę czarną, aby wydobyć z niej to, co najlepsze. Otóż po pierwsze – do jej zaparzania używamy wrzącej wody. Po drugie – czas zaparzania nie powinien być dłuższy niż 3-5 minut. Po tym czasie napar traci swoje prozdrowotne właściwości.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.