Herbatka z lawendy

Lawenda to piękna, wonna roślina ceniona równie mocno przez przedstawicieli przemysłu farmaceutycznego i kosmetycznego, jak też przez wielbicieli ukwieconych ogródków i balkonów. Można z niej przygotować smakowitą nalewkę, którą docenią również smakosze alkoholi. Dla mnie oczywiście najważniejsze jest to, że może być świetnym surowcem na aromatyczną, ziołową herbatkę. Dlatego tym właśnie chcę się dziś podzielić.

O lawendzie na początek

Dużą zaletą tej rośliny są jej walory estetyczne. Lawenda, nisko rosnąca roślina, która pięknie kwitnie na fioletowo lub różowo może być piękną ozdobą, a też znakomicie sprawdzi się jako upominek. Dzięki zawartemu w niej olejkowi, wydziela intensywny, przyjemny zapach, który może mieć zastosowanie w aromaterapii, ale również sprawdza się jako odstraszacz uciążliwych insektów. Aby przygotować napar potrzebne będą kwiaty lawendy. Ważne, aby zadbać o pewne pochodzenie rośliny, to znaczy nie używać takich kwiatów, które były wcześniej pryskane chemicznymi środkami. Nie chcemy w końcu wyrządzić sobie krzywdy. Kwiaty lawendy suszymy. Na 1 szklankę wrzątku wykorzystujemy 1 łyżeczkę suszu. Parzymy 5-10 minut pod przykryciem. Kolor napoju powinien być podobny do płatków.

Lawenda

Właściwości lecznicze lawendy

Stosowane lawendy w ziołolecznictwie jest szerokie:

  • Lawenda pomaga regulować działanie układu nerwowego i nastrój. W przypadku stresu i odczuwania napięcia psychicznego, pomaga się wyciszyć i zasnąć. Stosowana w sytuacjach zmęczenia, pobudza i ożywia ciało i umysł.
  • Pomaga radzić sobie z problemami trawiennymi. Pobudza do działania układ pokarmowy przez stymulację perystaltyki jelit. Dzięki temu pomaga przezwyciężać niestrawności i zaparcia.
  • Działa rozluźniająco i przeciwbólowo. Picie naparu z lawendy może łagodzić różnorakie bóle, np. głowy. Zaś okłady z naparu lub olejku mogą działać kojąco na skurcze mięśni.
  • Ma działanie przeciwzapalne. Może być stosowana wspomagająco w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych, jak również tych ze strony układu moczowego.
  • Pomaga radzić sobie z trądzikiem. Lawenda często jest składnikiem kosmetyków przeznaczonych do cery z problemami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.