Kurczak w sosie kawowym

Lubię gotowanie i lubię kawę, więc takie połączenie jest jak najbardziej dla mnie. Dużą zaletą tego przepisu jest szybkie i sprawne przygotowanie aromatycznego dania dla kilku osób. W końcu to kurczak, a ja sądzę, że prawie każde danie z kurczaka jest proste w przygotowaniu i nawet amatorzy kulinarni z powodzeniem sobie z nim poradzą. Do dzieła!

Składniki do dania

Aby przygotować aromatycznego kurczaka w sobie kawowym potrzebne będzie:

  • Pół kilograma piersi z kurczaka,
  • 2 łyżeczki pieprzu kolorowego (może być mielony lub ziarnisty),
  • 1 łyżka octu,
  • 1 łyżka oliwy lub oleju,
  • Pół szklanki wody,
  • 4 łyżki białego cukru,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany, najlepiej 12% lub 18%,
  • 2 łyżki ziaren dobrej kawy.

Kawa

Przygotowanie pysznego kurczaka

Gotowanie rozpoczynamy od przygotowania sosu. Do niedużego rondelka wlewamy wodę i podgrzewamy ją. Gdy będzie gorąca, dodajemy cukier i mieszamy aż się rozpuści. W dalszej kolejności dodajemy ziarna kawy. Zmniejszamy ogień i trzymamy mieszankę na najmniejszym ogniu w oczekiwaniu, aż sos nabierze kawowego smaku, koloru i aromatu. W tym czasie powinien też nieco się zredukować i zgęstnieć. W międzyczasie możemy wziąć się za przygotowanie kurczaka. Po dokładnym oczyszczeniu piersi z kości i błonek, kroimy go na dosyć duże kawałki i płuczemy. Przygotowujemy do niego marynatę. Do miseczki wsypujemy pieprz kolorowy (oczywiście w przypadku pieprzu w ziarnach konieczne jest, aby go wcześniej zmiażdżyć w moździerzu). Następnie do miseczki dodajemy ocet i oliwę. Kawałki kurczaka obtaczamy dokładnie w marynacie i odstawiamy na bok, by nabrał smaku. Z sosu kawowego usuwamy ziarna kawy. Kolejnym krokiem będzie dodanie do niego śmietany. Najlepiej najpierw zdjąć rondelek z ognia, a sos ze śmietaną wymieszać energicznie trzepaczką. Kurczaka smażymy na patelni na minimalnej ilości tłuszczu. Ja polecam przygotować go tak, aby był jeszcze soczysty, ale oczywiście można też podsmażyć na złoto, jeśli bardziej suche mięso komuś nie przeszkadza. Kurczaka wykładamy na talerz i polewamy sosem. Dobrym pomysłem będzie podanie go na przykład z kuskusem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.