Spaghetti z łososiem i sosem kawowym

To dopiero niespotykane połączenie! Niesamowite połączenie smaków może zaowocować pysznym obiadem.

Składniki do przygotowania dania

Na porcję spaghetti dla dwóch osób będzie potrzebować:

  • 200-250 g makaronu spaghetti (chociaż to wszystko zależy od „stopnia intensywności głodomora” w każdym gościu),
  • Kawałek fileta z łososia, ok. 200 g,
  • 1 średniej wielkości cebula,
  • Olej do smażenia,
  • 1 czubata łyżka dobrej kawy mielonej,
  • Pół szklanki gorącej wody,
  • 200 g słodkiej śmietanki 30% lub 36%,
  • Garść posiekanych orzechów włoskich,
  • Szczypta soli,
  • Szczypta pieprzu,
  • 1 łyżka świeżej natki pietruszki,
  • Ćwiartka świeżej, soczystej cytryny.

Łosoś

Przygotowanie spaghetti

Gotowanie rozpoczynamy od zaparzenia kawy. Wsypujemy ją do kubka i zalewamy gorącą wodą, a następnie odsączamy fusy. Dobrym sposobem może być też wykorzystanie kawy z kawiarki, żeby mieć absolutną pewność, że fusy nie będą nam później przeszkadzać w daniu. Następnie cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnie z rozgrzanym olejem. Podsmażamy chwilę, aż się zarumieni i następnie wlewamy kawę. Zmniejszamy nieco ogień, żeby cebula przez kilka minut wchłaniała aromat kawowy. Dalej dolewamy na patelnię słodką śmietankę i posiekane wcześniej orzechy włoskie. Mieszamy całość i gotujemy chwilę na małym ogniu, aby składniki się połączyły i sos nieco zgęstniał. Dopiero na samym końcu gotowania doprawiamy sos pieprzem i solą. Sos jest już gotowy, a pozostałe składniki dania można zacząć przygotowywać teraz lub wcześniej zajmować się nimi równolegle. Makaron gotujemy standardowo w lekko osolonej wodzie. Filet z łososia oczyszczamy, przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Aby nie nabierał tłuszczy najlepiej usmażyć go na patelni grillowej. Wystarczy mu 4-5 minut z każdej strony. Zaraz gdy makaron jest gotowy po odsączeniu wrzucamy go na patelnię i mieszamy z makaronem. Wykładamy na talerz, a na wierzchu rozsypujemy pokruszone kawałki fileta z łososia. Dla dekoracji i aromatu możemy posypać świeżą, posiekaną natką z pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.