Herbata z kardamonem

Wśród wielu aromatycznych dodatków do herbaty i kawy kardamon uchodzi za jeden z najbardziej ekskluzywnych i aromatycznych. Wszystko dlatego, że jest obok szafranu najdroższą przyprawą świata, więc warto korzystać z niego z rozwagą. Dziś o właściwościach kardamonu i sposobach na wykorzystanie go do przygotowania aromatycznych, korzennych herbat.

Skąd kardamon?

Kardamon oryginalnie pochodzi z Dalekiego Wschodu, gdzie rośnie dziko na terenach Chin, Indii czy Sri Lanki. W plantacjach uprawiany jest w krajach Ameryki Środkowej. W Europie podobno używany był już w starożytności przez Greków, Egipcjan i Rzymian z uwagi na jego właściwości oczyszczające i wonność olejku. Kardamon jest przyprawą korzenną z tej samej rodziny co imbir. Surowcem jest są zazwyczaj nasiona, wykorzystywane w całości lub zmielone, bądź też strączki. Te ostatnie są najtrwalsze – najdłużej utrzymują smak i aromat. Najmniej trwałą formą przyprawy są zmielone nasiona, bo najszybciej wietrzeją w otwartym opakowaniu. Każda jego forma jest bez trudu dostępna w Polsce, w sklepach zielarskich, a nawet w zwykłych supermarketach.

Herbata z kardamonem

Co dobrego z kardamonu?

Kardamon ma wiele pożytecznych właściwości:

  • Uznawany jest afrodyzjak. Picie napojów z dodatkiem kardamonu poprawia libido i zwiększa emocje w chwilach uniesienia.
  • Jest bardzo pomocny dla układu pokarmowego. Zwiększa wydzielanie enzymów trawiennych żołądka, przyspiesza przemianę materii i ma przy tym działanie rozkurczowe. Dzięki temu jest pomocny w radzeniu sobie z dolegliwościami żołądkowymi – niestrawnością, zgagą, wzdęciami czy zaparciami. Wspiera odchudzanie i niszczy bakterie, które często zagnieżdżają się w układzie pokarmowym.
  • Ma działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Dzięki temu sprawdza się wspomagająco przy leczeniu przeziębień. Działa przy tym rozgrzewająco.
  • Pozytywnie wpływa na działanie układu moczowego – wspiera oczyszczanie ciała z toksyn.
  • Działa rozkurczowo na mięśnie, więc, co ciekawe, leczy czkawkę!

Przepisy na pyszną herbatę i napar z kardamonu już wkrótce!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.