Kruche pierniczki kawowe

Śniegu brakuje (może nie wszędzie, ale u mnie na pewno tak), ale wielkimi krokami zbliżają się ukochane przez większość Święta Bożego Narodzenia. A to oznacza ni mniej, ni więcej, tylko zapach przypraw korzennych i piernika. Dlatego polecam wypróbowanie znakomitego przepisu na pierniczki z mocnym aromatem i posmakiem kawy.

Składniki na ciastka

  • Pół kg cukru do zrobienia karmelu,
  • 2 szklanki cukru,
  • 1 kg mąki i dodatkowo 2 szklanki,
  • 1 czubata łyżka kawy mielonej,
  • 1 szklanka wody do zaparzenia kawy,
  • 1 kostka margaryny roślinnej,
  • 3/4 szklanki płynnego miodu,
  • 3 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego,
  • 1 łyżka gorzkiego kakao,
  • 2 łyżki kawy mielonej,
  • 1 opakowanie przyprawy do pierników (lub samodzielnie przygotowana mieszanka przypraw korzennych),
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
  • 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru,
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 łyżki gorącej wody.

Pieczenie

Przygotowanie pierniczków

Pracę rozpoczynamy od przygotowania karmelu. Do garnka z niewielką ilością wody wrzucamy pół kilograma cukru. Cały czas mieszamy, żeby nic się nie przypaliło. Kiedy się rozpuści, wyłączamy ogień pod garnkiem. W międzyczasie przygotowujemy kawę. Gorącą kawę wlewamy do gorącego karmelu i mieszamy. Margarynę rozpuszczamy w rondelku razem z miodem. Gdy mamy już lejący płyn dolewamy całość do mieszanki kawowo-karmelowej. Dobrze mieszamy, żeby nie powstały grudki. Jeśli jednak się utworzą, najlepiej przecedzić tę masę przez sitko. Całość odstawiamy, żeby masa przestygła nieco. Gdy osiągnie temperaturę ciała (nie będzie parzyć), wsypujemy do niej około szklanki mąki z przygotowanego kilograma. Dalej dodajemy cukier, kakao i kawę. siemię lniane parzymy z ok. 6 łyżkach gorącej wody. Rozgniatamy i mieszamy, aż utworzy się gęsta zawiesina. Dodajemy wystudzone siemię do masy. Następnie wgniatamy w nią resztę z kilograma mąki (albo więcej, jeśli będzie potrzeba). Sodę rozpuszczamy w gorącej wodzie i dodajemy do ciasta. Wyrobione odstawiamy na 24 godziny w chłodne miejsce. Następnego dnia dzielimy ciasto na części, rozwałkowujemy na 3-4 mm i wykrawamy dowolne kształty pierniczków. Pieczemy 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.