Kawa z rumem

Na zimno, na rozgrzanie, na wieczór przy choince, na spotkanie w babskim gronie i na wiele, wiele innych okazji. Kawa z rumem – aromatyczna, mocna (nawet podwójnie!) i pobudzająca. W trzech odsłonach do wypróbowania.

Kawa z rumem i bitą śmietaną

Składniki na 4 porcje, na spotkanie z bliskimi:

  • 8 łyżeczek dobrej, mielonej kawy,
  • Pół litra wody,
  • 100 ml rumu,
  • 4 czubate łyżeczki cukru, może być brązowy,
  • 125 ml słodkiej śmietanki, najlepiej 36%,
  • Ewentualnie ziarna kawy dla ozdoby.

Podgrzewamy wodę i zaparzamy kawę. Warto to zrobić w zaparzaczu, żeby od razu pozbyć się fusów. Można też po prostu później ostrożnie przelewać kawę, żeby uniknąć ich przelania. W niedużym rondelku podgrzewamy rum i łączymy go z cukrem. Podgrzewamy do momentu, aż płyn będzie gorący, a cukier w całości się rozpuści. Gorącą kawę rozlewamy do czterech filiżanek, tak samo rum z cukrem dzielimy na 4 porcje i dodajemy do kawy. Zimną śmietankę ubijamy na sztywno i ozdabiamy kawkę. Wierzch można jeszcze ozdobić ziarnami kawy.

Kawa z rumem

Kawa z rumem i cynamonem

Składniki na kawę dla dwojga:

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
  • 2 kieliszki rumu,
  • Duża szczypta cynamonu,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • Słodka śmietanka,
  • Wiórki czekoladowe do dekoracji.

Kawę zaparzamy gorącą wodą. Oczywiście można wykorzystać też kawę mieloną, jeśli taką wolimy. Filiżanki ogrzewamy, a następnie wsypujemy do nich cukier i zalewamy rumem – po kieliszku na filiżankę. Tę mieszankę zalewamy jeszcze gorącą kawą. Dodajemy cynamon do obu filiżanek i mieszamy. Ozdabiamy śmietaną przygotowaną jak w poprzednim przepisie. Na wierzchu kawę posypujemy wiórkami czekoladowymi i odrobiną cynamonu.

Kawa z rumem i pomarańczą

Składniki na jedną porcję:

  • 1 filiżanka espresso,
  • 1 pomarańcza,
  • Pół kieliszka rumu,
  • szczypta cynamonu i goździki,
  • miód,
  • Ewentualnie bita śmietana.

Sparzamy pomarańczę wrzątkiem. Ścieramy nieco skórki – przyda się później do dekoracji. Przekrawamy ją na połówki i wyciskamy z niej sok. Podgrzewamy go z cynamonem i kilkoma goździkami. Gorące espresso wlewamy do wysokiej szklanki i zalewamy je aromatyzowanym sokiem z pomarańczy i rumem. Słodzimy miodem wedle uznania. Na wierzchu można udekorować bitą śmietaną lub po prostu posypać skórką pomarańczową.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.