Świąteczna kawa piernikowa

Święta, święta, więc nie obędzie się bez przepysznej kawy ze świąteczną nutą. Znakomita na śniadanie świąteczne, ale też również dobra do podania po obiedzie, do ciasta i oczywiście pierników! W czasie Bożego Narodzenia zdecydowanie nigdy tego smaku za mało. Propozycje na kawkę, w łatwiejszej i trudniejszej opcji.

Kawa piernikowa przyrządzana w kawiarce

Składniki na dwie porcje:

  • 4 łyżeczki dobrej kawy mielonej, może być smakowa,
  • Woda,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej,
  • 2 goździki,
  • Opcjonalnie: mleko.

Przepis wyjątkowo prosty, ale wymaga użycia kawiarki, a nie każdy sobie z nią radzi. To też na pewno nie opcja dla dużej ilości gości, bo zajmuje wiele czasu. Ale za to dzięki niej na śniadanie będziemy mieć pysznie aromatyczną kawę.

Do kawiarki wsypujemy kawę razem z przyprawami. Od razu dodajemy też goździki. Stawiamy na gaz i podgrzewamy, aż cała kawa się przeleje. Następnie wlewamy ją do dwóch filiżanek. Jeśli lubimy, dolewamy mleka i już można rozkoszować się smakiem kawki.

Kawa z domową przyprawą piernikową

Składniki na kawę dla dwóch osób:

  • 4 łyżeczki ulubionej kawy,
  • Woda,
  • 2 łyżeczki cukru, najlepiej trzcinowego,
  • 1 łyżka miodu,
  • 4 łyżki mleka skondensowanego słodzonego,
  • szczypta kardamonu,
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1/4 łyżeczki cynamonu,
  • 1/4 łyżeczki imbiru mielonego.

Podgrzewamy wodę. Do rondelka wsypujemy kawę, cukier, miód i przyprawy. Zalewamy wodą i na małym ogniu podgrzewamy, aż całość się połączy i zawrze. Wtedy zdejmujemy rondelek z kuchenki i dodajemy mleko. Na końcu rozlewamy do dwóch filiżanek.

Święta

Lekka kawa piernikowa z bitą śmietaną

Składniki na dwie kawki:

  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 szklanka mleka,
  • 3 łyżeczki miodu,
  • 1 łyżka przyprawy do piernika,
  • Słodka śmietanka 30% lub 36%,
  • 2 szczypty cynamonu,

Miód podgrzewamy z przyprawą piernikową, aby dobrze się rozpuścił i był płynny. Kawę zalewamy gorącą wodą. Następnie wlewamy (również gorące) mleko. Do wysokich szklanek najpierw na dno wlewamy przyprawiony miód, a następnie zalewamy mleczną kawą. Ubitą śmietanką i cynamonem dekorujemy kawy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.