Tiramisu z advocatem

Aromatyczne, kremowe, rozpływające się w ustach! Oczywiście mowa o deserze tiramisu, który można przygotowywać w wielu różnych odsłonach. Dziś, grudniowo i nieco świątecznie, bo z dodatkiem alkoholu, ale nie takiego standardowego, jak zwykle, czyli likieru kawowego. Nieco lżejsze i bardziej puszyste (choć niekoniecznie bardziej dietetyczne), tiramisu z dodatkiem advocata. Wciąż bardzo proste do przygotowania.

Składniki na deser

Aby przygotować pyszne ciasto, będziemy potrzebować:

  • 400 g podłużnych biszkoptów (standardowych do tiramisu, najlepiej bez cukru),
  • 500 g serka mascarpone, czyli dwa standardowe opakowania,
  • 4 całe jajka,
  • 150 g cukru,
  • 100 ml advokatu,
  • 1-2 szklanek mocnej kawy, oczywiście najlepiej zaparzonej z dobrej, mielonej kawy,
  • 1 duża łyżka żelatyny,
  • Ciemne, gorzkie kakao.

Biszkopty

Przygotowanie tiramisu

Robienie deseru zaczynamy od przygotowania jajek, a mianowicie musimy je wyparzyć. Najlepiej, by były to jajka wiejskie, najzdrowsze, ale nie każdy ma do nich dostęp. A przy tym niestety zwiększa to koszty przygotowania ciasta. Białka oddzielamy od żółtek. Dalej przygotowujemy żelatynę. Rozpuszczamy ją w ok. 50 ml zimnej wody w niedużym garnku. Chwilę czekamy, aż żelatyna wchłonie wodę i rozpuszczamy, podgrzewając chwilę na małym ogniu. Żółtka w misce ucieramy mikserem razem z cukrem, a potem dodajemy serek mascarpone, advocat i rozpuszczoną żelatynę. Miksujemy, dopóki składniki nie połączą się w jedną, kremową masę. Ubijamy białka na sztywną pianę, a następnie ostrożnie dodajemy je do słodkiej, serowej masy z żółtkami i delikatnie mieszamy. Zdecydowanie lepiej zrobić to przy użyciu łyżki, żeby nie rozbić puszystości z piany. Biszkopty namaczamy w kawie, aby dobrze nią nasiąkły, ale nie rozpadały się od nadmiaru płynu. Połowę biszkoptów wykładamy do formy, a następnie na nią wykładamy połowę masy. Potem powtarzamy wszystko z drugą połową biszkoptów i masy. Następnie wkładamy ciasto do lodówki, najlepiej na przynajmniej kilka godzin. Przed podaniem dekorujemy tiramisu za pomocą gorzkiego kakao.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.