Kawa z advocatem

Smakowite połączenie alkoholu i kawy? Czemu nie! Dziś kilka propozycji na kawę z alkoholem w różnych wersjach, mniej lub bardziej wzbogaconej dodatkami. W każdym razie, zawsze w wersji procentowej, a więc dla dorosłych. Będzie znakomitą propozycją na przykład w czasie przyjęcia czy popołudniowego spotkania ze znajomymi dla osób, które nie mają ochoty raczyć się dużą ilością alkoholu w drinkach.

Warstwowa kawa z advocatem

Składniki na jedną porcję:

  • 20 ml advocata,
  • 80 ml espresso,
  • Cukier,
  • śmietanka do kawy.

Rozpoczynamy od zaparzenia kawy. Słodzimy ją według własnych preferencji. Do szklanki z białego szkła wlewamy najpierw na dno alkohol. Potem ostrożnie po ściance wlewamy kawę, tak, aby powstała nam druga warstwa. Na sam koniec, również po ściance lejemy delikatnie śmietankę tak, aby powstała trzecia warstwa. Prosta w wykonaniu kawa, a jakże efektowna w wyglądzie.

Efektowna kawa z advocatem i dodatkami

Składniki na dwie duże porcje:

  • pół szklanki mleka,
  • 2 łyżki brązowego cukru,
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej, może być waniliowa,
  • 1 szklanka wody,
  • ¼ szklanki koniaku,
  • ¼ szklanki śmietanki słodkiej kremówki,
  • 1 łyżeczka prawdziwego cukru waniliowego,
  • 6 łyżek advocata,
  • 1 kostka gorzkiej czekolady.

Mleko podgrzewamy razem z cukrem. Kawę zalewamy gorącą wodą. Do wysokich szklanek wlewamy najpierw koniak, a potem zalewamy go gorącą kawą. Dalej dolewamy gorące mleko z cukrem. Śmietankę, bezpośrednio po wyjęciu jej z lodówki, bo na zimno najlepiej się ubija, wlewamy do miski. Dodajemy cukier waniliowy i advocata. Miksujemy, aby śmietanka się ubiła i połączyła ze smakiem alkoholi i wanilii. Bitą śmietanę wykładamy na wierzch kawy i dekorujemy na sam koniec czekoladą startą na tarce.

Ajerkoniak

Jeśli do wykonania takich pysznych kaw nie mamy oryginalnego advocata, można wykorzystać domowy ajerkoniak. Aby go przygotować, potrzebujemy:

  • Pół litra mleka,
  • 250 g cukru,
  • 6 żółtek,
  • laska wanilii,
  • 250 ml spirytusu.

Mleko gotujemy razem z wanilią i odstawiamy do wystudzenia. Żółtka ubijamy z cukrem, aby dobrze się rozbił. Następnie mieszamy je z mlekiem. Do mieszanki powoli wlewamy alkohol, cały czas mieszając. Następnie przelewamy do butelki i odstawiamy na kilka godzin.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.