Musy herbaciane

Lekkie niczym obłoczek, delikatne i smakowite, a co najważniejsze – o przepysznym herbacianym smaku. Musy o aromacie ulubionej herbaty mogą być dodatkiem do niej lub po prostu deserem, który można zaserwować na każdą okazję. Dwie propozycje, których wykonanie jest bardzo proste – nie wymagają ani specjalnych umiejętności cukierniczych, ani dużej ilości czasu.

Mus z białą herbatą

Składniki:

  • 1 torebka ulubionej białej herbaty smakowej,
  • Pół szklanki wody,
  • 3 białka z jajek,
  • ¾ szklanki cukru pudru,
  • 250 g słodkiej śmietanki, najlepiej 36%
  • 3 łyżki gęstej śmietany 12%.

Przygotowanie musu rozpoczynamy od zaparzenia herbaty w połowie szklanki wody. Następnie odstawiamy ją, aby całkowicie wystygła. Białka oddzielone od żółtek wlewamy do dużego, wysokiego naczynia i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy ¼ szklanki cukru do piany. Do innego naczynia wlewamy śmietanę kremówkę. Również ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy gęstą śmietanę, cukier oraz 6-7 łyżek wystudzonej herbaty. Całość miksujemy, żeby wszystkie składniki połączyły się w jedną masę. Na koniec łączymy ze sobą obie masy – dodajemy po łyżce masy śmietanowej do ubitych białek i bardzo delikatnie, powoli mieszamy, aby mus się nie rozbił. Gotowy mus można od razu rozłożyć do pucharków i wstawić do schłodzenia lub pozostawić jeszcze w misce, a rozkładać dopiero przed podaniem.

Czarna herbata

Mus z czarną herbatą

Składniki:

  • 1 szklanka wody,
  • 4 torebki mocnej, czarnej herbaty,
  • 4 świeże żółtka z jajek,
  • 1 szklanka cukru, najlepiej drobnoziarnistego,
  • 1 ½ dużej łyżki żelatyny w proszku,
  • 2 – 3 duże łyżki wody,
  • 3 świeże białka z jajek,
  • 2 szklanki słodkiej śmietanki.

Wodę podgrzewamy i zaparzamy w niej herbatę, a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Z żółtek i połowy cukru przygotowujemy gładką masę w kąpieli wodnej i tak samo odstawiamy do schłodzenia. Żelatynę rozpuszczamy w chłodnej wodzie. Białka ubijamy z cukrem na sztywną masę. Następnie łączymy je z wystudzonymi żółtkami. Śmietanę również ubijamy na sztywno. Do masy jajecznej dodajemy śmietankę, żelatynę i herbatę. Mieszamy wszystko i na koniec wstawiamy do lodówki, żeby mus się schłodził.

Musy oczywiście można podawać z owocowymi lub czekoladowymi dodatkami. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.