Jak zaparzyć dobrą herbatę białym wrzątkiem?

Wbrew pozorom postawione w tytule pytanie wcale nie jest takie banalne, jak może się wydawać. Wszak jak parzy się herbatę?  Wkłada do szklanki torebkę, czeka kilka minut aż się zaparzy, wyjmuje się woreczek i po sprawie? Na blogu niejednokrotnie zwracałam uwagę na to, jak ważna jest jakość liści i temperatura wody, jednak nigdy tak do końca nie zwróciłam uwagi na to,  jak woda wpływa na smak gotowego napoju.

Biały wrzątek – co to takiego?

Przede wszystkim warto mieć na uwadze fakt, że woda ma trzy stopnie gotowania: najpierw delikatnie bąbelki odstają od tafli wody, potem zaczynają szybko unosić się ku górze, a na końcu intensywnie wrze. W Azji właśnie ten moment odrywania się bąbelków i unoszenia ku górze uznaje się na najlepszy do zaparzenia herbaty – to tak zwany biały wrzątek. Niestety, w większości kuchni stoją zabudowane czajniki, które uniemożliwiają wychwycenie tego momentu. Sama staram się obserwować i słyszeć stopień gwizdania czajnika – jak tylko zwiększy się ilość pary wydobywanej z dziubka, to wyłączam ogień i przygotowuję herbaciany napój. Biały wrzątek doskonale łączy się z czarnymi i czerwonymi odmianami camelli sinensis.

Herbata ekspresowa czy liściasta?

Obie wersje tak sprzedawanych herbat mają swoje wady i zalety. Ekspresowe torebki z pewnością pozwalają lepiej kontrolować stopień intensywności naparu, nie trzeba po nich sprzątać akcesoriów jak w przypadku herbaty liściastej, a także przyspieszają sam proces parzenia. Jednak największą wadą jest mała różnorodność smaków i gatunków. Najlepsze jakościowo są te herbaty w bawełnianych, delikatnych woreczkach, które umożliwiają dostrzeżenie całych lub pokruszonych listków świadczących o jakości produktu.

Z kolei herbaty liściaste cechuje ogromny wybór smaków i gatunków – można jej kupić tyle, ile w danym momencie jest potrzeba. Z pewnością trudniejsze jest jej parzenie przy pomocy sitka lub papierowego filtra, za to walory smakowe są o wiele lepsze niż w przypadku tradycyjnych ekspresówek. Największą wadą herbat liściastych jest ich cena, częstokroć 3-4 razy droższa niż zwykłe herbatki ze sklepowej półki.

Bez względu na rodzaj herbaty, zawsze należy pamiętać o przestrzeganiu wskazówek producenta: nie każda herbata parzy się w białym wrzątku oraz odpowiednim przechowywaniu liści/torebek. Jeśli wilgotność przekroczy 8% wówczas herbatka traci swoje walory smakowe i zapachowe – szczególnie czarna odmiana podatna jest na tego typu wysoką higroskopijność. Jak długo przechowywać herbatę? W dobrych warunkach (sucho, ciemne miejsce, hermetyczne opakowanie) może leżakować nawet dziesięć lat!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.