Wegańskie lody: caffe latte i herbaciana eksplozja

Wegańskie lody – czy warto je przygotować samemu w domu? Czy bardzo różnią się smakiem od tych normalnych? Trzykrotnie proponowałam na swoim blogu przepis na domowe lody herbaciane lub kawowe: Lody kawowe z niespodzianką, Lody kawowe w dwóch odsłonach, Herbaciane lody oraz Lody herbaciane. Wychodząc naprzeciw zapotrzebowaniu na wegańskie przepisy (co wynika nie tylko z własnych zachcianek, ale także z ograniczeń w diecie, uczuleń, alergii i innych chorób), proponuję przepis na pyszne i proste wegańskie lody w dwóch smakach: kawowym i herbacianym.

Nie potrzebujecie żadnych specjalnych maszyn do lodów, lecz jedynie schłodzoną 24 godziny wcześniej metalową miskę okrytą folią spożywczą (dzięki temu nie powstanie szron na lodach) oraz dobry blender.

Najbardziej zaskoczyła mnie konsystencja deseru: jest bardzo delikatny, kremowy, nie ma grudek ani też wyczuwalnego pod zębami cukru. Proponuję też dwie bazy pod lody: jedną z orzechów nerkowca (droższa opcja), zaś drugą tylko na bazie mleczka kokosowego (kto jadł ten wie, że nie czuć w nim żadnego smaku kokosów). Lody wegańskie bez maszynki, bez gotowania, bez jajek i mleka.

W wersji wegetariańskiej polecam użycie mleka skondensowanego i 3-4 łyżek śmietanki 30% – nie trzeba dzięki temu mieszać co jakiś czas masy, ponieważ mleczko nie powoduje powstawania szronu na lodach. Jak każde lody domowe, przed podaniem należy odczekać około 5 minut, bo inaczej nie da się ich gładko wyjąć z miseczki. Wegańskie lody można serwować zarówno w pucharku, jak i w wafelku. Do dekoracji polecam użycie świeżych owoców, karmelu lub startej czekolady.

Deser zainspirowany jednym z licznych filmików na Facebooku z profilu Tasty Vegetarian, ale w polskiej odsłonie.

Wegańskie lody kawowe

Składniki: 1 szklanka orzechów nerkowca, 1 puszka mleczka kokosowego, 50ml espresso (czyli dwie porcje mocnej kawy), ½ szklanki cukru lub naturalnego słodzika (ksylitol, erytrytol), ½ szklanki wody

Wykonanie: Na całą noc zalewamy orzechy ½ szklanki wody. Na drugi dzień dodajemy mleczko kokosowe i śmietankę kokosową (gromadzi się na dnie puszki) i bardzo dokładnie blendujemy w malakserze do uzyskania gładkiej masy, dodajemy espresso oraz cukru, ponownie blendujemy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Masę wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny, a następnie przelewamy do zmrożonej, metalowej miski, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do zamrażarki. Co godzinę lody należy dokładnie wymieszać, aby je delikatnie napowietrzyć i pozbyć się szronu.

Wegańskie lody herbaciane

Składniki: 1 puszka mleczka kokosowego, ½ szklanki cukru lub naturalnego słodzika (ksylitol, erytrytol), ½ szklanki mocnej herbaty w ulubionym smaku (tradycyjnie polecam Earl Grey Lady)

Wykonanie: w niewielkim garnku podgrzać mleczko i śmietankę kokosową (gęsta część mleczka, znajduje się na dnie puszki), dodać cukier i kawę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Masę zostawić do ostygnięcia, a następnie włożyć do lodówki na 3-4 godziny. Zasada postępowania jest identyczna jak w przypadku lodów kawowych: następnie masę przelewamy do zmrożonej, metalowej miski, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do zamrażarki. Co godzinę lody należy dokładnie wymieszać, aby je delikatnie napowietrzyć i pozbyć się szronu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.