Kawowe smoothie

Kawa i śniadanie w jednym? Spróbuj mego nowego przepisu na kawowe smoothie!

Bardzo modne ostatnimi czasy smoothie to gęsty i pożywny napój mający zastąpić tradycyjne, kanapkowe śniadanie. Można je zabrać ze sobą w kubku, przygotować dzień wcześniej i przede wszystkim dostarcza naszemu organizmowi prawdziwego energetycznego kopa! Oczywiście nie każde smoothie na śniadanie zdaje egzamin w drodze do pracy lub szkoły, ponieważ ograniczamy się jedynie do jednego posiłku, pozbawiając się tym samym kubka gorącej kawy lub herbaty pod ręką. A gdyby tak połączyć kawę z gęstym i sycącym musem na śniadanie?

W tym wpisie zaproponowałam trzy przepisy na kawowe smoothie: waniliowo-pomarańczowe, bananowo-czekoladowe oraz ananasowo-kokosowe. Tym razem skosztujcie smoothie na bazie kawy, miodu i kaszy jaglanej – niebo w gębie!

Nowa odsłona kawowego smoothie to ukłon w stronę osób, które nie wyobrażają sobie poranku bez filiżanki gorącej herbaty i które jednocześnie chcą zrzucić kilka kilogramów. Smoothie na bazie kawy americano, kaszy jaglanej (lub mannej, w zależności, którą bardziej preferujecie), odrobiny miodu i korzennych przypraw jest bardzo sycące i przede wszystkim stanowi świetną alternatywę dla owocowych koktajli odżywczych. Jeśli jednak nie liczycie kalorii i szukacie czegoś naprawdę sycącego, to warto dodać do przepisu jednego banana i łyżeczkę nasion chia – taki koktajl kawowy jest gęsty i  bardzo wyrazisty w smaku. Jeśli jednak zależy Wam na czymś rzadszym, dolejcie do blendera więcej mleka, wówczas powstaje pyszny, kawowo-owocowy shake.

Kawowe smoothie – przepis

Składniki: 1 filiżanka kawy americano, ¼ szklanka kaszy jaglanej lub mannej, ½ szklanki chudego mleka, 1 łyżka miodu, 1/4 łyżeczki przypraw: kardamon+cynanom+kakao.

Przygotowanie: Kaszę gotujemy w mleku zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dobrze mieszamy, aby nie było grudek! Odstawiamy do przestudzenia.

W międzyczasie należy przygotować bazę do kawowego smoothie – czyli kawę. Najlepiej nada się do tego wyrazista kawa americano z ziaren arabicy. Pamiętajcie, że koktajl ma pobudzić, dlatego nie wolno zalewać kawy mlekiem ani też słodzić – najlepiej zaparzyć ją i odstawić w chłodne miejsce do ostudzenia, aby nabrała intensywnego smaku i wyraźnego aromatu.

W wysokim blenderze miksujemy ostudzoną kaszę, kawę, miód oraz przyprawy do momentu wymieszania się składników.

Jeśli na dworze doskwiera upał, to do szklanek lub kubka warto dodać kilka kostek lodu i zalać je zimnym smoothie. Oczywiście mleko krowie można zastąpić wersją mleka bez laktozy lub innym napojem roślinnym (polecam mleczko kokosowe lub migdałowe).

Smacznego!

P.S. Ten filmik może być pomocny przy robieniu idealnego americano:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.