Miodowa kawa

Moja propozycja na dziś to pyszna, delikatna miodowa kawa w dwóch odsłonach: wyrazistego espresso i słodkiego cappuccino.  Nie oszukujmy się, nawet najbardziej zatwardziali miłośnicy kawy lubią czasem coś zmienić w swoich  codziennych rytuałach i poznać nowe smaki.

Miodowa kawa to ukłon w stronę osób dbających o sylwetkę i zdrową dietę. Chociaż miód jest dość tuczący i składa się głownie z fruktozy, to jednak jedna łyżeczka dziennie w ogóle nie wpłynie negatywnie na  figurę, a z pewnością jest o wiele lepszy niż zwykły cukier (miód ma niższy indeks glikemiczny) czy chemicznie uzyskane słodziki.

Do przygotowani a tego przysmaku znakomicie nadaje się miód lipowy lub spadziowy (jednak nie każdy go toleruje ze względu na sposób otrzymywania). Należy jedynie uważać, aby rozpuścić go w temperaturze nie przekraczającej 40 stopni, inaczej temperatura „zabije” większość witamin i mikroelementów, nie wspominając o antyoksydantach.

Miodowa kawa delikatnie rozgrzewa, można ją przygotować na wiele sposobów – zarówno jako zwykła kawę, jak i deser w postaci kawy połączonej z bitą śmietaną i korzennymi przyprawami. Dzięki intensywnemu smakowi na długo pozostaje w pamięci.

Miodowa kawa – przepis

Składniki: 1 espresso, 100ml mleka skondensowanego do cappuccino lub 20ml do espresso, 1 łyżeczka płynnego miodu, opcjonalnie: płatki migdałów, cynamon.

Wykonanie:

Espresso: Do gorącej kawowej bazy dodajemy wymieszane wcześniej na zimno skondensowane mleko z miodem bardzo delikatnym strumieniem.  Powinna powstać subtelna kawa o przyjemnej, złotej barwie. Kluczowe jest jednak wykonanie dobrego espresso, na które podawałam już przepis: http://herbaciara.pl/2015/10/jak-zrobic-pyszne-espresso/.

Cappuccino: Spieniamy mleko i dodajemy do niego płynny miód, delikatnie mieszamy i odstawiamy na bok. Do ogrzanej filiżanki wlewamy ciepłe espresso i delikatnie przekładamy mleczno-miodową piankę. Wierzch dekorujemy płatkami migdałów lub odrobiną cynamonu. W przypadku miodowego latte postępujemy odwrotnie – do pianki dodajemy wlewane po ściankach szklanki espresso.

Aby jeszcze bardziej wzbogacić smak napoju, warto sięgnąć po wanilię oraz kardamon – połączenie słodkiego i nieco gorzkiego smaku z miodem naprawdę odmienia zwykłą mała czarną w niecodzienne smakowe doznania.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.