Przyszłość herbaty – The Future of Tea

W sierpniu 2016 roku na zamówienie marki Tetley’s przygotowano specjalny raport zatytułowany The Future Of Tea, czyli przyszłość herbaty. W tym roku, dwa lata po jego publikacji, warto przyjrzeć się, czy herbaciane prognozy częściowo znalazły swoje odzwierciedlenie w rzeczywistości, chociaż finalną datę wyznaczono na 2026 rok. Badania przygotowano ze współpracą z Future Fundation.

Przyszłość herbaty – kluczowe założenia

  1. Herbata lecznicza – wedle założeń raportu, w herbacie znajdziemy nie tylko suszone listki Camelii Sinensis, ale także leki, środki przeciwbólowe oraz antykoncepcję. To wszystko ma być dzięki wzbogaceniu listków specjalnie dedykowanymi preparatami leczniczymi i suplementami diety.
  2. Kuchenne gadżety do parzenia herbaty mają być wyposażone w specjalne czujniki do przygotowywania napoju, zaś smartfony i tablety mają być wyposażone w specjalne aplikacje odczytujące dane z naszego organizmu dzięki specjalnym opaskom noszonym na rękę. Aplikacja połączy się z urządzeniem, które w zależności od potrzeb dobierze do herbaty większą dawkę kofeiny lub nawet sam doda suplement diety, np. witaminę B lub magnez.
  3. Zapomnijcie o klasycznej filiżance i imbryczku, czas na nowe formy herbaty. Specjaliści prognozują, że herbatę będzie można dostać w formie musu, rozpuszczalnych tabletek a nawet w postaci kapsułki do połknięcia.
  4. Wzrośnie zainteresowanie kulturą upraw herbaty. Klienci zaczną komponować własne mieszanki i zamawiać specjalnie dla nich hodowane krzewy i nowe odmiany.
  5. Na rynku jak grzyby po deszczu wyrosną tak zwane Tea Bary, czyli lokale, gdzie pija się herbatę i to ona jest głównym bohaterem, a nie jedynie dodatkiem do kaw i ciastek.

Przyszłość herbaty w Polsce

Czy przyszłość herbacianego świata faktycznie skupi się na dostarczaniu suplementów diety, środków antykoncepcyjnych i blendowaniu w domowym zaciszu herbacianego suszu? O ile tak zwane tea shooty mogą znacząco zyskać na popularności, to nie uwierzę, że da się w pełni zastąpić rytuał parzenia herbaty, cieszenia się jej aromatami. Ciekawą opcją są już gotowe herbaciane mieszanki na uspokojenie, lepsza kondycję włosów, skóry i paznokci itp., ale mieszanki herbaciane, a nie jak są obecnie, komponenty ziołowe z nazwą „herbata” na opakowaniu. Bardzo popieram pomysł herbacianych barów, kiedyś w Warszawie niedaleko dworca PKP Dilmah miała swój lokal, jednak nie wytrzymał próby czasu i miejsce zniknęło z mapy moich najlepszych miejsc w stolicy. Pamiętam do dziś smak wędzonej herbaty, naprawdę fascynujące, kulinarne doznanie!

Według raportu The Future Of Tea  to właśnie precyzja, optymalizacja i powiększenie będą określać stosunek narodu do zdrowia w 2026 roku. To, w połączeniu ze wzrostem zaawansowanych czujników i technologii herbaty, może sprawić, że w ciągu najbliższych 10 lat historia herbaty ewoluuje w szybszym tempie niż miało to miejsce w ciągu ostatnich 350 lat, odkąd herbata była po raz pierwszy spożywana w Wielkiej Brytanii. Ciekawy raport o stanie herbaty w 2018 można znaleźć na stronie https://www.tetleyteaacademy.co.uk/downloads/Tetley_Tea_Report18.pdf.

Źródła:

  • https://www.beveragedaily.com/Article/2016/08/16/Tetley-on-the-future-of-tea
  • http://www.tataglobalbeverages.com/media/news/detailed-news/2016/08/19/gaze-into-the-tea-leaves-a-new-tetley-report-predicts-a-super-future-for-the-humble-brew!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.