Krem herbaciany na dwa sposoby – podstawowy przepis

Krem herbaciany w wersji dla dzieciaków i dla dorosłych. To jeden z moich ulubionych deserów zaraz po musie kawowym. Krem herbaciany ma nieco inny smak, a kluczowym etapem w jego przygotowaniu jest odpowiednie napowietrzenie masy.

Wiem, że części z Was nie odpowiada smak zielonej herbaty w proszku (matcha), dlatego tym razem postawiłam na klasykę i produkty, które każdy z nas ma na 100% w domu. Na moim blogu możecie także znaleźć przepis na dwa musy herbaciane.

Kremy herbaciane można wykorzystać jako samodzielny deser lub jako bazę do przygotowania tortu herbacianego lub tarty na bazie zbożowych ciasteczek. Taki krem możemy przygotować i wykorzystać do babeczek cupcakes. Jeśli chcecie przygotować herbaciane muffinki, to zapraszam tutaj: http://herbaciara.pl/2016/02/herbaciane-muffinki/.

Ciekawe połączenia smakowe możemy uzyskać dzięki wykorzystaniu smakowych herbat, np. tropikalnych lub z dodatkiem mięty – musy są wtedy wyraźniejsze w smaku.

Krem herbaciany – przepis

Składniki: 250ml śmietanki 36% lub 42%, 125 gram drobnego cukru, 4 duże żółtka, 2 łyżeczki żelatyny, 20ml herbacianej esencji, 1 opakowanie cukru waniliowego.

Wykonanie: Przygotowujemy 20ml mocnego naparu z czarnej herbaty, który mieszamy ze śmietanką  i cukrem waniliowym. Całość zagotowujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.

Żółtka ucieramy z cukrem na gęsty kogiel-mogiel.

Żelatynę rozpuszczamy w 20ml letniej wody i dodajemy do herbaciano-śmietankowego napoju.

Dodajemy kogiel-mogiel do herbaty i dobrze mieszamy, aż składniki się połączą. Całość miksujemy na najwyższych obrotach przez 3-5 minut, aż masa się dobrze napowietrzy.

Przechowujemy w lodówce.

Krem herbaciany – wersja dla dorosłych

Składniki: 200ml rumu lub dobrej jakości wódki, 0,5 litra mocnej, czarnej herbaty, 1 opakowanie cukru waniliowego, ½ szklanki drobnego cukru, 250ml śmietanki 36% lub 42%, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki żelatyny.

Wykonanie: Przygotowujemy mocny napar z czarnej herbaty i przelewamy do garnka.

Napar zagotujemy, dodajemy oba cukry oraz rum i sok z cytryny. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Żelatynę rozpuszczamy w 20ml letniej wody.

Ubijamy śmietankę na gęsty krem i  dodajemy do niej rozpuszczoną żelatynę.

Do herbaty stopniowo dodajemy bitą śmietanę i dobrze mieszamy, najlepiej ręcznie rózgą.

Krem herbaciany przechowujemy wyłącznie w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.