Mus kawowy bez jajek – przepis

Przepis na lekki mus kawowy bez jajek, idealne na wrześniowe popołudnia na balkonie, kiedy sięgamy po kocyk i kubek gorącej herbaty. Bardzo szybki w przygotowaniu deser, do którego można dodać sezonowe owoce (chociaż osobiście jestem fanką kandyzowanych wiśni i mrożonych malin). Skupiamy się tu na wyborze dobrej kawy – najlepiej pochodzącej z Kolumbii lub Brazylii, o charakterystycznym czekoladowym posmaku i intensywnym smaku.

Mus kawowy można podawać zarówno w wysokich pucharkach – wówczas bardzo ważne jest przyciągające oko ozdobienie deseru – jak i w formie ciasta. W tym drugim przypadku wystarczy upiec wcześniej biszkopt lub przygotować spód ze zblendowanych ciasteczek owsianych/zbożowych oraz roztopionego masła. Na wierzchu układamy krem, zdobimy owocami, bezami oraz kawałkami czekolady.

W internecie można spotkać kilka rodzajów musu kawowego: na bazie jajek, serka homogenizowanego, a nawet i takie z dodatkiem żelatyny. Moja wersja nie zawiera jajek, można zrezygnować także z cukru – nabiał sam w sobie jest dość słodki ze względu na zawartość laktozy.

Mus kawowy bez jajek – przepis

Składniki: 200 gram deserowej czekolady, 250 gram mascarpone, 200ml śmietanki 36% lub 42%, 1 łyżka cukru pudru, ½ łyżeczki kakao, 20ml espresso, wiśnie kandyzowane, 6 sztuk małych bezików, 5-6 ciastek zbożowych.

Wykonanie: 100 gram czekolady rozpuszczamy w wodnej kąpieli i odstawiamy do ostudzenia.

Przygotowujemy porcję espresso (najlepiej w ekspresie ciśnieniowym do kawy). Studzimy.

W wysokim naczyniu ubijamy śmietankę oraz cukier puder. Jak masa zacznie gęstnieć to dodajemy porcjami serek mascarpone. Mieszamy wyłącznie do połączenia składników.

Czekoladę mieszamy z espresso, a następnie ręcznie mieszamy z kremową masą. Na grubych oczkach tartki trzemy drugą czekoladę.

Deser przekładamy warstwowo do pucharków: na dno kładziemy pokruszone ciasteczka zbożowe, następnie porcję kremu, kilka sztuk wiśni, odrobinę czekolady oraz pokruszone beziki, powtarzamy czynność, na wierzchu układając wiśnie przykryte czekoladowymi wiórkami. Mus kawowy wstawiamy na noc do lodówki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.