Śliwki w kawowej czekoladzie – przepis

Domowa śliwka w kawowej czekoladzie to jeden z najlepszych „słodkich” prezentów, jakie możemy przygotować swoim bliskim. Proste w przygotowaniu pralinki, dzięki doborowi odpowiednich pod względem jakości składników, są naprawdę zdrowe i wysoce odżywcze dla naszego organizmu ze względu na wysoką zawartość błonnika oraz magnezu, nie wspominając o innych witaminach i minerałach.

Sklepowe śliwki w czekoladzie są dość kruche, samej masy czekoladowej jest mało i często jej jakość pozostawia wiele do życzenia. A tak naprawdę do przygotowani tych pralinek wystarczą dobre suszone śliwki oraz czekoladowo-kawowy ganache. Samo przygotowanie owoców nie jest ani zbyt pracowite ani czasochłonne, najdłużej zajmuje stygnięcie czekolady.

Domowe śliwki w kawowej czekoladzie są soczyste i przede wszystkim mięsiste dzięki namoczeniu w alkoholu. Co prawda można pominąć ten etap, ale owoce nie będą już tak soczyste w smaku i miękkie. Jeśli śliwki w czekoladzie mają spożywać dzieciaki, to zamiast rumu można wykorzystać napar z mocnej czarnej herbaty.

Śliwki można nadziać: najlepiej orzechami marcepanem, robiąc niewielką dziurkę i otaczając masą marcepanową. Gwarantuję, ze takich pralinek nie znajdziecie w żadnych sklepie.

Takie owoce w czekoladzie to prawdziwy polski klasyk, który doskonale sprawdzi się w roli prezentu od serca oraz dla osób przebywających zagranicą, ponieważ rum świetnie konserwuje śliwki. Można je wysłać w paczce, trzeba tylko pamiętać, aby wybrać dobre opakowanie (najlepiej takie z przegródkami).

Śliwka w kawowej czekoladzie – przepis

Składniki: 500 gram śliwek kalifornijskich, 200ml rumu lub dobrej klasy wódki, 200 gram czekolady deserowej i 100 gram czekolady mlecznej, 100 ml śmietanki 36%, 20ml espresso.

Wykonanie: Śliwki zalać alkoholem i zostawić do namoczenia na 12 godzin.

Następnego dnia odsączyć owoce i wysuszyć za pomocą papierowego ręcznika.

W międzyczasie rozpuścić czekoladę, dodać do niej śmietankę oraz espresso, dobrze wymieszać.

Do ciepłego ganache za pomocą wykałaczki wkładamy pojedynczo śliwki i dobrze obtaczamy, odkładając na kratkę lub papierze do pieczenia. Owoce wkładamy do lodówki albo na 10 minut do zamrażarki, aby szybko zastygła masa.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.