Gojnik – herbata górska

Pod nazwą gojnik kryje się rodzaj rośliny górskiej należącej do rodziny jasnotowatych. Należy do nich ponad 100 różnych gatunków, jednak dziś skupimy się na odmianie zwanej tatarczajem. W Polsce jest lepiej znany jako szałwia libańska. To zioło znane w całej Środkowo-Wschodniej Europie, a zwłaszcza w jej południowo-wschodniej części. Gojnik pije się regularnie w Grecji, Macedonii, Albanii, Turcji, Bułgarii oraz w krajach Bliskiego Wschodu.

Herbata górska rośnie na terenie powyżej 1000 m.n.p.m. i tradycyjnie jest stosowana w przypadku wystąpienia objawów przeziębienia, grypy, a także problemów z układem oddechowym, pokarmowym, wydalniczym oraz chorobami stawów. Jednym słowem jest to herbata niemal na każdą dolegliwość – skąd taki pogląd? Wynika to z właściwości zdrowotnych tatarczaja – bogaty w składniki mineralne faktycznie, regularnie spożywany, pozytywnie wpływa na zdrowie fizyczne i psychiczne. Gojnik to roślina jednoroczna.

Gojnik – szałwia libańska – właściwości zdrowotne

Gojnik zawiera taniny, olejki eteryczne, jest bogaty we flawonoidy (naturalne przeciwutleniacze), a także wspomniane składniki mineralne: cynk, magnez, sód, miedź, kobalt, potas i żelazo.

Ciekawostkę stanowi fakt, iż w starożytnej Grecji napar z gojnika podawano rannym żołnierzom, chcąc przyśpieszyć w ten sposób proces leczenia ran, a w Bułgarii po dziś dzień uznawany jest jako afrodyzjak. Pierwsze wzmianki o gojniku pojawiły się już w I w.n.e. u Pedaniusa Dioscoridesa w pracy zatytułowanej Materia Medica.

Regularne picie szałwii poprawia pracę mózgu, pozytywnie wpływa zwłaszcza na obszar odpowiadający za pamięć. Wpływa na niwelowanie procesów zapalnych w mózgu oraz likwiduje złogi białkowe, co wykazały badania profesora Jensa Pahnke z kliniki Neurologicznej Uniwersytetu w Magdeburgu. Dodatkowo herbata górska gojnik wykazuje silne właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne

Jak parzyć gojnik?

Najlepiej jest kupić susz złożony z całych kwiatów – sproszkowane lub liściaste produkty znacząco obniżają jego właściwości prozdrowotne.

W Polsce można kupić jej trzy odmiany: gojnik macedoński (Sideritis scardica), gojnik tauryjski (Sideritis raeseri) oraz gojnik syryjski (Sideritis syriaca). Cena za dorej jakośco suszony produkt zaczyna się od ok. 20zł za 100 gram suszu.

Dwa-trzy kwiaty ziela wrzucamy do szklanki, zalewamy gorącą wodą (ok. 80 stopni) i parzymy pod przykryciem od trzech do pięciu minut. Napar ma charakterystyczny, ziołowy smak, dlatego po ostygnięciu można do niego dodać odrobinę miodu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.