Herbata na trawienie

Po spożyciu ciężkostrawnych posiłków wiele osób sięga po gorącą herbatę w nadziei, że ukoi to problemy z brzuchem takie jak kolki, wzdęcia i zgagi. Naprawdę pomocna jest jednak herbata na trawienie, która wspomaga pracę narządów i którą w przeciwieństwie do leków i suplementów diety można pić bez żadnych przeszkód przez wiele miesięcy, a nawet i lat.

Od czego zależy dobre trawienie?

Jeśli tylko dbamy o to, aby się nie przejadać, spokojnie rzuć każdy kęs, po jedzeniu nie kładziemy się na brzuchu, a w ciągu dnia spożywamy kilak posiłków zamiast dwóch-trzech większych, to istnieje naprawdę niewielkie prawdopodobieństwo, że będziemy mieli kłopoty z trawieniem. Na dodatek dbanie o lekkostrawną dietę – tu polecam tak zwaną dietę wątrobową, znacznie odciążającą organizm – i bogatą w warzywa, owoce oraz gotowane produkty sprawia, że na każdym etapie proces trawienia działa bez zakłóceń.

Dolegliwości układu pokarmowego

Jeśli jednak zauważymy u siebie pierwsze objawy problemów z układem pokarmowym, tj. ból brzucha, kolki, wzdęcia, uczucie ciężkości, zgaga, uporczywe gazy lub zaparcia, to wówczas nasz organizm daje nam znak, że coś szwankuje i należy zwrócić baczną uwagę na to, co jemy. Najlepiej odrzucić produkty bogate w tłuszcz, cukry oraz smażone mięso i dania typu fast food oraz sięgnąć po herbatę na trawienie. Można ją samodzielnie przygotować w domu, mieszając ze sobą różnorodne zioła wspomagające prace układu pokarmowego.

Herbata na trawienie – polecane zioła

Jak działa taka mieszanka? Przede wszystkim wspomaga całościowo układ trawienny a nie tylko pojedyncze narządy. Poprawia trawienie i pobudza czynność żołądka kwiat rumianku i lawendy, ziele mięty, majeranku, nawłoci, dziurawca, korzeń mniszka i lubczyku, nasienie kozieradki i kłącze rzewienia. Generalnie herbata na trawienie powinna być dopasowana do indywidualnych potrzeb: można sięgnąć po gotowe apteczne mieszanki lub też samemu przygotować taki zestaw. Ważne jest tylko, aby regularnie ją pić przez 2-3 miesiące przynajmniej raz dziennie.

  • Mięta – wzmaga wytwarzanie soków żołądkowych i tym samym przyspiesza trawienie, pomaga w zaparciach oraz reguluje rytm wypróżnień gazów.
  • Pokrzywa – zawiera witaminę A, C oraz K, poprawia metabolizm i pomaga usunąć nadmiar żółci.
  • Koper włoski – likwiduje wzdęcia i związane z nim bóle poprzez wzmożenie pracy żołądka, wspomaga apetyt.
  • Karczoch – wspomaga pracę wątroby i działa żółciopędnie.
  • Rumianek – łagodzi bóle poprzez delikatne działanie rozkurczowe, polecany jest osobom z choroba jelita wrażliwego.
  • Melisa – niweluje objawy zgagi.
  • Imbir – działa przeciwskurczowo i wspomaga trawienie poprzez regulowanie pracy woreczka żółciowego i usuwanie gazów w jelitach.
  • Szałwia lekarska – przeciwdziała fermentacjom i wspomaga pracę wątroby.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.