Herbata z liści laurowych

Herbata z liści laurowych stała się ostatnio prawdziwym hitem wśród kobiet jako remedium na problemy z nadwagą. Czy faktycznie napar z liści bobkowych kryje w sobie magiczne właściwości? Do czego można wykorzystać suszone listki wawrzynu powszechnego? Gdzie rośnie i jakie ma właściwości? Dzisiejszy wpis odpowie na te pytania!

Liść laurowy, czyli wawrzyn powszechny

Krzew wawrzynu szlachetnego należy do rodziny wawrzynowatych i rośnie na obszarze krajów śródziemnomorskich, czyli w północnej Afryce, Południowej Europie oraz Zachodniej Azji. Wawrzyn był znany już w starożytnym Rzymie, zwycięzcom olimpiad i igrzysk nakładano na głowę laurowe wieńce.  W średniowieczu nagradzano nim najwybitniejszych studentów.

Krzew może urosnąć na wysokość ponad 10 metrów i osiągnąć wiek nawet 100 lat! Jego listki są lancetowate, na brzegu delikatnie faliste (co widać potem przy suszeniu), kwiaty ma żółte, zebrane po 4-6 pachwin, a owoce przypominają ciemne jagody. Znosi krótkotrwałe mrozy, dlatego można go uprawiać jako kwiat doniczkowy, jednak dłuższe mrozy są dla niego zabójcze.

Chociaż w Polsce liście laurowe są używane głównie w celach kulinarnych, to w krajach śródziemnomorskich są traktowane jako roślina ozdobna wielu żywopłotów i domów.

Herbata z liści laurowych – właściwości zdrowotne

Według najnowszych badań liście laurowe zawierają substancje C1 i C2 należące do flawonoidów, które wykazują działanie przeciw MRSA (hamuje aktywność bakteryjną gyrazy DNA i topoizomerazy IV). Zawiera do 3% olejków z cyneolem, terpenami, geraniolem oraz do  30% tłustych olejów, które w większej ilości są toksyczne.

Działanie liści laurowych opiera się na ich rozgrzewających olejkach łagodzących bóle reumatyczne. Napary sprzyjają leczenie suchego kaszlu oraz zapalenia oskrzeli. Herbata, tudzież napar/wywar, oczyszcza organizm, ponieważ działa napotnie i moczopędnie. Obniża także poziom cukru i pozytywnie wpływa na prace układu pokarmowego (trawienie oraz wątrobę).

Moczenie stóp w ciepłym naparze pomaga zwalczyć grzybicę, a przepłukane nim włosy wspomagają walkę z łupieżem.

Herbata z liści laurowych – parzenie

Herbata z liści laurowych jest bardzo prosta do przygotowania. 300 ml wody gotujemy z pokruszonymi listkami – w zależności od wielkości dajemy około 7-10 listków. Napar pozostawiamy na pięć minut pod przykryciem i odcedzamy.

Ze swojej strony proponuję Wam nieco ulepszoną wersję takiej herbatki. Do garnuszka dodajemy plasterek pomarańczy i odrobinę miodu, aby uzyskać bardziej wyrazisty smak herbaty.

Innym sposobem jest połączenie listków z łyżeczką zielonej herbaty oraz jedną laską kory cynamonowej – składniki doprowadzamy tylko do wrzenia i pozostawiamy pod przykryciem na dwie minuty.

UWAGA! Zbyt duże spożycie naparu może wywołać skutki uboczne, dlatego nie powinno się go pić więcej niż dwie szklanki dziennie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.