Herbata z kurkumy

Herbata z kurkumy to nic innego jak napar ze sproszkowanych kłączy byliny z rodziny roślin imbirowatych. Kurkuminę, jej najcenniejszy składnik wyizolowany w 1815 roku, a w 1910 roku Polacy jako pierwsi ustalili jej strukturę przestrzenną. Na szeroką skale uprawiana jest w Chinach i Indiach.

Właściwości zdrowotne kurkumy

Tak naprawdę pod nazwą kurkuma spożywamy sproszkowany ekstrakt z kłączy ostryżu z gatunku Curcuma. I chociaż jest najbardziej znany jako jeden ze składników curry, to w Polsce często wykorzystuje się go jako dodatek do rosołu, dzięki czemu zupa ma przyjemny, złoty kolor.

Do substancji najbardziej aktywnych kurkumy należą związki polifenolowe określane jako kurkuminoidy, stanowiące od 3% do 5%: kurkumina, demetoksykurkumina, bisdemetoksykurkumina i cyklokurkumina.

Według artykułu Kurkumina – prozdrowotny barwnik kurkumy 100 gram kurkumy dostarcza 390 kcal, a także wysoką zawartość węglowodanów, głównie skrobi (69,4%), białko w ilości 6,3% oraz tłuszcz 5,1%. Obecne są składniki mineralne: wapń, żelazo, potas i sód oraz witaminy: tiamina (0,09 mg/ 100 g), ryboflawina (0,19 mg/100 g), niacyna (4,8 mg/100 g) i kwas askorbinowy (50 mg/100 g).

Zawarty w kurkumie barwnik o nazwie kurkumina jest tak naprawdę bardzo cenną substancją. Wykazuje aktywność antyoksydacyjną, przeciwzapalną, przeciwwirusową, antybakteryjną, przeciwgrzybiczną oraz przeciwnowotworową. Kurkumina wykazuje działanie prewencyjne w przypadku takich schorzeń jak choroba Alzheimera i choroba Parkinsona.

Kurkuma w kuchni

Jak już wspomniałam, kurkumę wykorzystuje się nie tylko jako bazę przyprawy curry. Można ją śmiało dodawać do gorącego kakao lub jako dodatek do mleka. Używa się jej do produktów piekarniczych, cukierniczych, mlecznych, musztard, różnego rodzaju sosów i konserw, a także do barwienia margaryn, majonezu i w różnego rodzaju mieszankach przypraw.

Lepszą absorpcję kurkuminy w gotowych daniach można uzyskać dodając do niej szczyptę świeżo zmielonego pieprzu.

Herbata z kurkumy – parzenie

Składniki:

  • 300ml wody
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 1 plasterek cytryny
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki kardamonu
  • szczypta czarnego pieprzu
  • opcjonalnie: miód do smaku

Przygotowanie:

Do garnuszka wlewamy wodę i dodajemy kurkumę, cynamon, kardamon, pieprz oraz starty na tarce imbir. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 5-7 minut.

Chwilę czekamy, aż kurkuma opadnie na dno i przelewamy herbatę do kubka, wykorzystując do tego sitko. Dodajemy plasterek cytryny i opcjonalnie niewielką ilość miodu do smaku.

Źródło: http://www.phie.pl/pdf/phe-2015/phe-2015-2-414.pdf

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.